Mozaïek is ideaal voor het bezetten van ronde vormen, maar vooral ook: heel mooi. Het staat garant voor een unieke uitstraling. Van de wand achter het aanrecht, tot de vloer in de living. Van de wellnessruimte in huis, tot het zwembad op een jacht. Van het pad en de bloempotten in de tuin, tot een portret aan de muur. De mogelijkheden zijn al even eindeloos als het gamma aan kleurige steentjes.

Mozaïek is een mooie aanwinst voor de landelijke woning. Dat is niet vreemd, want zijn geschiedenis gaat vele jaren terug. De bakermat ligt in Mesopotamië, waar mensen al duizenden jaren voor Christus gekleurde klei in wanden druk- ten. De Grieken en Romeinen hebben de kunst verder ontwikkeld, met geometrische patronen op vloeren, figuratieve ontwerpen en de toepassing van marmer.

Zij werkten met tesserae: steentjes van gelijke grootte. Ook de Byzantijnen leverden hun bijdrage aan deze kunstvorm: ze staan bekend om hun kleurrijke werk met stukjes glas (smalti) en goud, vooral op muren en plafonds. Van het eind van de middeleeuwen tot de negentiende eeuw zwakte de belangstelling af, maar sindsdien is mozaïek weer helemaal terug.

Met Antonio Gaudí als belangrijkste vertegenwoordiger. De Sagrada Familia en Parc Guell in Barcelona laten zien wat mozaïek voor meerwaarde kan hebben. Binnen en buiten.

Van keukenvloer tot wanddecoratie

De toepassingen van mozaïek zijn eindeloos. De steentjes of stukjes glas zijn dankzij hun kleine formaat vrijwel overal te verwerken. Vooral voor ronde vormen is het dé oplossing. Een stijlvolle oplossing ook, die de woning, tuin of boot een unieke uitstraling geeft, zeker als je kiest voor een persoonlijke mix van kleuren of een op maat gemaakt ontwerp.

Vloeren en wanden met mozaïek bekleden ligt voor de hand, maar het biedt ook fraaie mogelijkheden voor douche, toilet, zwembad, wellnessruimte, spiegels, wanddecoratie, gevels, trappen, tuinpaden en nog heel veel meer. De firma Laurens levert zelfs radiatoren met een knipoog naar de mozaïek trend. Milovito tovert met speciale software een favoriete foto om in een bijzonder mozaïek. Ingelijst of direct aan de wand.

Lees het volledige artikel in RS WONEN Landelijk & Vlaamse stijl