Een statige grote villa uit de jaren 70 in Kortrijk kon best een update gebruiken, dachten de eigenaars. Interieurarchitect Filip Vanryckeghem bleek de geknipte persoon om dit project in goede banen te leiden. De verbouwing van de grote villa van het doktersgezin met vier kinderen moest gespreid worden over meerdere fases en jaren. In de eerste fase werd het nachtgedeelte aangepakt. Vervolgens kwamen de keuken en leefruimte aan de beurt.

Nachtzone op het gelijkvloers

“De villa had veel te bieden maar vroeg wel om een grondige renovatie. De ruwbouw was volledig in orde. Deze metamorfose was vooral nodig op esthetisch en organisatorisch vlak. Op vraag van de eigenaars zijn we in de eerste fase begon- nen met het nachtgedeelte”, vertelt Filip Vanryckeghem.

De nachtzone bevindt zich op het gelijkvloers met een lange nachthal waar ook de deuren van de kinderkamers op uitkomen. De vloer is uitgevoerd in licht getinte eik en wordt van de wand gescheiden door een plint in laminaat. Op het einde van de nachthal ligt de ouderlijke slaapkamer. Het bed is van Maxalto en de radiator is geïntegreerd in een nis met legplanken. De dressingkasten vormen de scheiding tussen de badkamer en de slaapkamer.

De badkamer kan volledig afgesloten worden door een glazen schuifdeur met minimale greep. Dit verhoogt het energetisch en akoestisch comfort in de badkamer. Parallel aan de dressingkasten ontwierp de interieurarchitect een lavabomeubel met dubbele wastafel. Het meubel lijkt in de ruimte te zweven. Knap gevonden is de instapdouche verborgen achter het lavabomeubel en de zwevende spiegelkast. Ook hier is aan elk detail gedacht. Zo is in de rugzijde van de spiegelkast een bergruimte voorzien.

Maatwerk

De kinderkamers, eveneens op het gelijkvloers, sluiten aan op een badkamer voor de kinderen. Ze zijn voorzien van een bureau en inbouwkasten volledig op maat gemaakt.

Het poolhouse is gedeeltelijk in de nachtzone ingewerkt. Het is een bescheiden en intieme ruimte geworden waarin een berging en een wasplaats met douche zijn voorzien voor na het zwemmen. Bijzonder is hier het materiaalgebruik. Het poolhouse is bekleed met imitatie cederhouten planken die ook geschikt zijn voor gebruik buiten.

Op de eerste verdieping richtte de interieurarchitect een thuiskantoor in. Hiervoor liet hij de dakstructuur volledig openwerken zodat de spanten zichtbaar werden. Het bureau is hierdoor een aangename en luchtige ruimte geworden. Ook het bureau is op maat gemaakt en uitgevoerd in gezandstraalde lariks met een bureaublad gedeeltelijk in linoleum.

Lees het volledige artikel in RS WONEN Landelijk & Vlaamse stijl