Onze zoektocht naar bijzondere buitenlandse huizen brengt ons helemaal tot in de VS en meer bepaald tot vlak bij Asheville, North Carolina. Daar, in het hartje van Biltmore Forest, vinden we deze in verschillende opzichten moderne woonst die artisanale, traditionele en rustieke elementen toch weet te combineren met een eigentijdse en meer open manier van wonen. Een meermaals bekroond project dat ook ons Europeanen kan inspireren.

Hoe denk je ‘out of the box’ maar kleur je toch binnen de lijntjes van de architecturale voorschriften? Niet altijd gemakkelijk, al is het Carlton Architecture uit Asheville met dit Nethermead project in dit geval heel goed gelukt. De bouwheer was toe aan iets anders: een residentie waar ze vrij konden ademen, omringd zijn door de natuur maar toch niet afgezonderd werden van het actieve en culturele leven en de leuke restaurantjes waar zowel de heer als vrouw des huizes van houden. Ze vonden de locatie die ze zochten in The Ramble in het Biltmore Forest net buiten Asheville. Een mooie plek met de nadruk op duurzaam wonen – een aspect waar de eigenaars zich helemaal in konden vinden – maar waar weliswaar ook met specifieke bouwvoorschriften die zich niet meteen leenden tot open, lichte en luchtige architectuur. Maar de uitdaging zit hem net in de beperking en voor elk probleem is er een unieke oplossing.

Twee stijlen verzoend

Men was dus duidelijk uit op iets anders dan anders. Iets speciaals, een duurzame woonst met authentieke en lokale materialen, met veel licht en openheid waar ze zowel buiten als binnen konden genieten van de mooie omgeving. Verder hadden ze volle vertrouwen in architect Rob Carlton die veel vrijheid kreeg om een voorstel uit te werken, maar er dus wel over moest waken dat de woonst qua stijl binnen het totaalplaatje en de esthetische code en eerder Europese ‘romantische’ landhuisstijl van het domein van The Ramble paste. Het kwam erop aan al deze elementen, wensen en richtlijnen te verzoenen. Dit heeft geleid tot een residentie met een zekere dualiteit die weliswaar een mooie eenheid vormt. Terwijl de voorgevel eerder aanleunt bij de ‘New England’-look en eerder formeel en gesloten oogt, ontplooit zich aan de achterzijde een meer ongedwongen en open architectuur met grote glaspartijen en veel aandacht voor het betere buitenleven. Landelijk, authentiek en rustiek, maar wel op een meer moderne en zelfs kunstzinnige manier.

Lees het volledige artikel in RS WONEN Landelijk & Vlaamse Stijl najaar 2016