In hartje Parijs, op twee minuten lopen van het prachtige Place Vendôme, ligt het hoofdkantoor van Maison Pierre Frey. Voor elke textiel-liefhebber, een walhalla, als het neerkomt op de meest gerenommeerde textiel huizen ter wereld. Midden in de Rue des Petits-Champs, prijkt het statige pand van Pierre Frey fier tussen de andere façades in de straat. Iedereen die het waagt om een blik naar binnen te werpen, zal het niet kunnen laten, om even een stapje naar binnen te zetten in dit prachtige pand vol grandeur. Maar wat de meeste mensen niet weten is dat er zich, op de bovenste verdieping van dit gebouw, nog een klein paleisje verschuilt … Het appartement van Pierre Frey, kleinzoon van de grondlegger van het bedrijf, zelf.

Dat Pierre Frey in 1935 zijn eigen bedrijf startte kwam niet geheel als een verrassing. De op dat moment 31-jarige Fransman kwam uit een voorheen gegoede Bourgeoisie familie, waar hij tijdens zijn opvoeding omringd werd door antiekhandelaren en muziekliefhebbers. Door een financiële klap moest Pierre echter gaan werken. Hij ging in Parijs aan de slag als assistent antiekhandelaar en belandde uiteindelijk bij grote ambachtelijke stoffeerders, waar hij de nodige ervaring en kennis opdeed om uiteindelijk zelf de stap naar het ondernemerschap te maken. In 1976 nam zoon Patrick Frey, algemeen directeur tot op de dag van vandaag, het roer over. Naast een geweldig commercieel inzicht, heeft Patrick ook een groot gevoel voor creativiteit geërfd van zijn moeder, die textielontwerpster was.

Inmiddels draait de derde generatie Freys ook op volle toeren mee in het bedrijf. Pierre, de oudste zoon van Patrick, die werd vernoemd naar zijn grootvader, was de eerste om het familievak te leren kennen. Zijn broers Vincent en Matthieu volgden de jaren daarna. “We zijn heel ruimdenkend opgevoed”, vertelt Pierre, “Mijn vader gaf ons al les tijdens onze jeugd, dus natuurlijk hoopte hij, dat een van ons, het familiebedrijf verder zou voortzetten, maar hij heeft ons nooit gedwongen. Uiteindelijk bleek dat we alle drie verder wilden met onze familie nalatenschap.” Alhoewel Patrick’s zonen allemaal in het bedrijf werken, zwaait hij weliswaar nog steeds de scepter. Pierre: “Samen beleven we enorm veel plezier. We zijn enorm complementair naar elkaar toe en we hebben een zeer sterke band. We vinden altijd een oplossing om samen ergens uit te komen. We discussiëren veel, we leveren gegronde argumenten, maar we luisteren vooral heel goed naar elkaars standpunten. Uiteindelijk heeft mijn vader nog altijd de doorslaggevende stem, maar als ik en mijn broers ons ergens totaal niet in kunnen vinden, dan zal hij zeker nog eens goed naar onze meningen luisteren.”

Lees het volledige artikel in RS WONEN Landelijk & Vlaamse Stijl najaar 2016