Een beschermde hoeve uit de 18e eeuw op een omheind domein kreeg nieuw leven ingeblazen. Oorspronkelijk behoorde de hoeve toe aan het Antwerpse kapittel. Vanaf de 19e eeuw kreeg het de naam ‘De Verbrande hoeve’. De schuur – vroeger gebruikt voor het opslaan van hooi – heeft royale afmetingen met een lengte van 33 meter op 30 meter breed en een hoogte van 11,5 meter. Een hele uitdaging om de ruimtelijkheid van het gebouw te behouden en er toch een menselijk schaal in terug te vinden.

De tuin was helemaal overwoekerd en de grote schuur werd nog enkel gebruikt als garage voor twee wagens. Toen de vergunningen rond waren en de schuur als privé woning kon ingericht worden, spraken de eigenaars Saskia en Steve .Max Interieurarchitecten uit Bonheiden aan. Steve Symons is oprichter van het Belgische merk BuzziSpace. Wouter en Flora van .Max Interieurarchitecten realiseerden al verschillende projecten voor BuzziSpace zoals het onlangs geopende coworking concept HAVN CoWork op het Eilandje in Antwerpen.

Allereerst werd de overwoekerde tuin aangepakt. De tuinarchitect had het plan getekend en zij namen de coördinatie, de tuinverlichting, de zwemvijver en de bestrating voor hun rekening. “Alle technieken moesten voorzien worden in de tuin en zo zijn we ook in het tuinproject ingerold. Niet te vergeten, in de tuin wilde de opdrachtgeefster graag een volwaardige moestuin met vergeten groenten. Saskia is uitermate gepassioneerd door voeding. De tuin was even belangrijk als het woonhuis”, stelt Flora. De rand rond de zwemvijver is afgewerkt met gerecupereerde arduinen kasseien. Een waterbufferbekken vangt al het regenwater op in de zacht glooiende tuin.

Warme materialen

De schuur werd heel grondig gerenoveerd. Beneden is gekozen voor een betonnen vloer als verwijzing naar de oorspronkelijke vloer in aangestampte aarde. In het interieur is heel veel gewerkt met hout waardoor de grote ruimte toch heel warm aanvoelt. De binnendeuren en kastdeuren zijn overal twee meter zestig hoog. In die hoge ruimte komen ze volledig tot hun recht. “Om zo een grote open ruimte in te richten moet je op zoek gaan naar een menselijke schaal. Ik denk dat we hierin geslaagd zijn.”

Het gebouw heeft een officiële inkom aan de voorzijde en achteraan gespiegeld een tweede inkom. De twee identieke, vrij grote inkomzones zijn afgewerkt in staal. Op de 33 meter lange, aan de tuin grenzende gevel valt het licht rijkelijk naar binnen door de vijf grote deurramen. Aan de binnenzijde van de vijf deurramen zijn dubbele, houten scharnierluiken voorzien in ruw eikenhout zoals in de rest van de woning. De op maat gemaakte muggenhorden klikken erin vast. Wanneer ’s avonds de verduisteringspanelen dichtschuiven, verandert de sfeer in het interieur volledig.

Lees het volledige artikel in RS WONEN Landelijk & Vlaamse Stijl najaar 2016