Belgische binnenhuisinrichters genieten reeds lange tijd internationale naam en faam, en dat wordt nog maar eens bewezen met dit kasteel in de Franse Ardennen. Sublieme renovatie in een adembenemend kader, om te bewonderen en bij weg te dromen. Want wie waant zich niet graag God in Frankrijk?

Op weg naar Montcy-Notre-Dame, een idyllisch dorp in Frankrijk. Langzaam gaan de Belgische Ardennen over in de Franse. De baan slingert steeds meer en stijgt en daalt. Door de holle wegen moeten we noodgedwongen snelheid minderen. Het heeft een rustgevende uitwerking. We laten de moderne wereld, die nooit stilstaat, even achter ons. Plots zijn we in de Chemin du Paradis, wat geen toeval kan zijn. Deze route leidt inderdaad naar een soort paradijs… In de vallei, die als een deken om je heen valt, heerst een microklimaat, waardoor het er nauwelijks winter is. Het kasteel, met torens die als potloden de hemel kleuren, luistert naar de naam La Pierronnerie en gedijt hier al eeuwen, ver van alle dagelijkse beslommeringen. Het is hier dan ook altijd een beetje vakantie. Het aloude geheel werd met stijl heropgemaakt door totaalinrichter Pieter Porters. Pieter werkte samen met tal van specialisten om zijn ideeën vorm te geven: Peter Deckers, Dauby, Taps & Baths en Scopes Design.

Tijdloos pareltje

Sinds de ingrijpende woonfacelift door Pieter Porters oogt dit gedroomde kasteel in Frankrijk authentieker dan ooit. Liefst vijf jaar heeft de heropmaak geduurd en het resultaat mag dan ook gezien worden: origineel en tijdloos. Zoals steeds weet Pieter ook hier alle elementen tot in de details met elkaar in overeenstemming te brengen. Dit kasteel had gaandeweg zijn charme verloren door foute ingrepen en een gebrek aan visie en smaak. In eerste instantie werden dus allerlei storende elementen verwijderd: van stijlbreuk naar stijlvol. Bravo voor de specialisten, ze hebben het pand in ere hersteld, meer zelfs, het kreeg nog meer panache. En zo is dit waardevolle stukje patrimonium nu werkelijk een exclusief pareltje.

Warm en knus

De immense woonkamer heeft een knus hoekje waar de bewoners graag een kaartspel spelen en een borrel drinken samen met hun gasten. Te midden van de ruimte staat een gecapitonneerde salontafel. De snoeren van de luchters heeft Pieter een jasje gegeven, zulke details maken het verschil. Kunst en curiosa geven het geheel cachet. Op een bordje onder een schilderij geeft de kunstenaar een boodschap mee om over na te denken: Et l’on revient toujours à ses premières amours… Streepjes licht accentueren dit knappe kader. Schilder Peter Deckers kiest er voor een gedurfd contrast tussen wit en rood. Het is een genoeglijk rood, waar je in de winter en op kille avonden een warm gevoel aan overhoudt. Boven de schouw in knap houtsnijwerk prijkt het schild van een reuzenschildpad. Edel zilverwerk en porselein flatteren de mahonie tafel in de eetkamer die dateert uit 1930. Interessant: met verlengstukken kun je de tafel dekken voor twaalf. Hoe groot het kasteel ook is, mensen hebben er een thuis gevonden dankzij de creatieve aanpak, de visie en het gedegen vakmanschap van Pieter Porters.

Sfeer van weleer

Wingerd maskeert als een halfdoorzichtig gordijn de eeuwenoude gevel. Door de seizoenen heen zorgt de verkleuring van het blad steeds weer voor een andere fascinerende uitstraling. De rijkelijke gordijnen werden geleverd door Scopes Design. Tip van Porters: schud de stof en het molton regelmatig los om de rijkelijke look te bewaren. De radiatoren gaan voortaan overal schuil achter fraai meubelwerk. Parket werd bevrijd van kamerbreed tapijt, opgeschuurd, diverse malen met chloor gebleekt en dan geolied. Schakelaars, stopcontacten en thermostaat werden mee geverfd en verzinken zo mooi in de muur. Overal in huis vind je discrete luidsprekers zodat de juiste muziek op het juiste moment kan weerklinken, zoals momenteel de meeslepende partituur die Michael Nyman schreef voor de film The Piano.

LEES HET VOLLEDIGE ARTIKEL IN RS WONEN LANDELIJK & VLAAMSE STIJL NAJAAR 2016