Een op-en-top art-decowoning waar je direct verliefd op wordt. Een eclectisch bij elkaar gepuzzelde cocon. Met exquis sierbeslag en sfeervol kaarslicht als puntjes op de i. Met overheerlijke interieurparfums die de huiselijkheid accentueren. Een doorleefd huis met een aanstekelijk thuisgevoel.

De honden Tusha en Trip begroeten ons kwispelend. We zijn te gast bij Annie en Holger, het echtpaar achter Dauby, fabrikant en verdeler van exclusief sierbeslag in alle stijlen. De historiek van dit prachtpand voert ons mee naar de tijd dat Congo nog een kolonie was en Annie’s ouders daar woonden. “Dit huis was ons bekend van onze bezoeken aan de grootouders. Het was namelijk het huis van hun naaste buren. We waren er verliefd op, niet in het minst door de enorme achtertuin. Maar binnen waren we nooit geweest”, vertelt Annie. “Op een dag stond het te koop. Mijn ouders hebben het zonder aarzelen gekocht, blind, van op afstand.”

Regenboogeffect

In een pand als dit valt het glas in lood niet weg te denken. Daardoor ziet het interieur er uur na uur, dag na dag steeds weer anders uit. Naargelang van de lichtinval varieert het kleurenpalet. Je wordt er telkens weer door verrast. De deurkrukken in het salon, die Dauby haalde bij Kleis in Italië, sluiten nauw aan bij de sfeer van dat gekleurd glas. Het betreft hoogwaardig Italiaans sierbeslag dat ontworpen wordt door bekende designers zoals Philippe Starck, Hannes Wetstein en Enrico Baleri. Je kunt met de producten van Dauby echt alle kanten op. Dat is de kracht. Je vindt er sierbeslag voor zowel landelijke als meer strakke woningen. Dauby verdeelt, maar ontwikkelt ook eigen modellen.

Raar maar waar

De luxueuze zitbanken werden op maat gemaakt door schrijnwerkerij Den Stal. Links van de schouw hangt een surrealistisch schilderij van Bruno Janssens, waar een bizar maar waargebeurd verhaal achter schuilgaat. “Je ziet ons huis en een zwarte kat en een kraai. Na het overlijden van mijn moeder is er iets onverklaarbaars gebeurd. We hebben hier toen in de achtertuin verscheidene malen gezien hoe een kraai in de staart van een zwarte kat pikte. Niet te geloven! Mijn mama was een kattenmens. Dit was een teken. Voor ons het bewijs dat er leven is na de dood.”

Eigen signatuur

Dit huis draagt echt wel de signatuur van Dauby, want elke ruimte heeft haar eigen authentieke sierbeslag. Aldus is het sierbeslag mee sfeerbepalend. En net zoals elke ruimte haar sierbeslag heeft, hangt er in elke ruimte een ander parfum. Alle zijn ze verfrissend, activerend en/of ontspannend, kortom een weldaad voor lichaam en geest. Die parfums komen van de geurverdelers van Pure Fragrance. Typisch: een gelijkmatige verspreiding van de aroma’s, zodat je ze wel ervaart maar zodat ze op geen enkel moment storend werken.

Positief inwerkende aroma’s

Annie maakt ons wegwijs in de aromachology, de studie van hoe geuren invloed hebben op het menselijk gedrag. “De hal kan wel een geurboost hebben en daarom werk ik daar met orange & lemongrass. Voor de woonkamer ga ik voor een neutrale combinatie van lavendel en rozen. In de keuken mag het smakelijk ruiken en dus geef ik de voorkeur aan onze etherische olie op basis van versgebakken brood, honing en kaneel. Voor de slaapkamer gebruik ik een aroma met berry & vanilla, dat is heel rustgevend.”

LEES HET VOLLEDIGE ARTIKEL IN RS WONEN LANDELIJK & VLAAMSE STIJL NAJAAR 2016