Een luisterrijke traphal, een collectie antiek en vintage, gelakt glas met slogans, parket met Hongaarse puntmotief, … dit gigantische landhuis is allesbehalve doorsnee. Het interieur is een gewaagde mix van klassieke en statige elementen met speelse toetsen en dappere ingrepen. Ontwerpbureau Kissy Van den Plas realiseerde een indrukwekkende make-over – helemaal op het lijf geschreven van de creatieve bewoner.

Van de noodzaak een deugd maken

Je zou het nu niet meer zeggen, maar een paar jaar terug stond dit pand grotendeels onder water. Een gesprongen boileraansluiting zorgde voor enorme waterschade. Het gebouw moest volledig worden ontmanteld, en er waren grondige herstelwerkzaamheden nodig: van vloeren en bezetting tot elektra en nieuwe technieken. De bewoner, een jongeman die het huis overnam van zijn ouders, maakte van de gelegenheid gebruik om het interieur naar zijn hand te zetten. Hij nam ontwerpbureau Kissy Van den Plas onder de arm – een goede beslissing gezien het grandioze eindresultaat.

Klassieke bolster, pittig hart

Het majestueuze landhuis van zo’n 25 jaar oud ligt in een rustige omgeving in Herselt. Rondom ligt een riante klassieke tuin, omzoomd door uitgestrekte weiden. Laat je echter niet misleiden door de plechtstatige buitenkant: binnen heerst een persoonlijke sfeer die bulkt van de verrassingen. De vindingrijke bewoner heeft lak aan alledaagsheid en voorspelbaarheid. De samenwerking met Kissy verliep gesmeerd. Zij voelde instinctief aan welke sfeer hij wou creëren, en haalde alles uit de kast voor een ontwerp dat buiten de lijntjes kleurt.

Kwistig met ruimte

De woning heeft een benijdenswaardige oppervlakte van zo’n 700 vierkante meter – een zee van ruimte om in te vullen. In totaal zijn er 19 kamers, waaronder meerdere slaapen badkamers, dressings, een wellnessruimte, een orangerie, een leefkeuken, een bureau en een speelzolder. Zodra je de woning binnenkomt, voel je dat dit geen landhuis is van dertien in een dozijn. De grootse entree met trappenhal zet de toon voor de rest van het interieur: vorstelijk met een hoek af en een portie rock’-n-roll.

Tegendraadse entree

De inkom kreeg donkere muren en een dito vloer, waartegen de sierlijke witte trap afsteekt. Aan het plafond hangt een klassieke veelarmige luchter. De blauwe hardstenen vloer heeft centraal een opvallend stervormig motief in natuursteenmarmer. De custom bike van de bewoner staat netjes geparkeerd langs de trap – geen mens die dat verwacht bij het binnenkomen in zo’n huis. Eén wand werd behangen met papier waarop een foto van de eigenaar werd geprint – ook een showstopper om u tegen te zeggen. Een tikje excentriek, en toch ‘vloekt’ het hier niet. Een huis moet de persoonlijkheid van zijn bewoner weergeven, en dat is hier alleszins het geval. Voor Kissy vormde dit project een pittige en tegelijk fantastische uitdaging. Welke vormgever wil er nu niet een keertje experimenteren en all the way gaan?

Natuurlijk, maar dan anders

Ondanks de buitengewone inrichting is de basis van het pand neutraal en harmonieus. De bewoner houdt van natuurlijke materialen – zij het in een minder alledaagse toepassing. Op de vloeren ligt overal kwaliteitsvolle eiken parket en hardsteen. Degelijke materialen met een duurzaam karakter en een tijdloze uitstraling. Een prima basis ook om aan te vullen met ongewone interieurelementen.

LEES HET VOLLEDIGE ARTIKEL IN RS WONEN LANDELIJK & VLAAMSE STIJL VOORJAAR 2017