Met een naam als Feelgood Designs leg je de lat meteen hoog. Toch lost het Australische label moeiteloos de verwachtingen in. Met een doordachte, duurzame designcollectie van gevestigd en aanstormend talent. Het resultaat: klassiekers en tijdloze stukken met een hoge feelgoodfactor. Speciaal voor RS Wonen stelt Feelgood Designs enkele topstukken voor die hulde brengen aan de zon en de zomer.

Laid-back vibes

Feelgood Designs is een Australisch merk dat in 2001 down under werd opgericht. Het label rijmt klassieke en hedendaagse ontwerpen met traditioneel vakmanschap en natuurlijke materialen. De kwaliteit is top, net zoals de ergonomie. Alles wordt op een duurzame manier vervaardigd, veelal van fijn en handgeweven rotan (natuurlijk of kunststof) in combinatie met hout of staal. De nadruk ligt op stoelen, barkrukken en loungezetels voor binnen en buiten. Met de relaxte uitstraling die zo kenmerkend is voor Australië.

Multiculturele klasse

Hoewel de bakermat van Feelgood Designs in Australië ligt, werkt het label veel samen met ontwerpers uit de hele wereld. Van Duitsland, Nieuw-Zeeland en Denemarken tot Japan, Zwitserland en België. De rode draad: heldere lijnen, natuurlijke materialen en poëtische accenten. Een aantal stukken uit lang vervlogen tijden zijn vandaag actueler dan ooit. Denk aan de Basket Chair uit 1951 van Gian Franco Legler, de C603 Chair en de C317 Fauteuil van Yuzuru Yamakawa uit diezelfde periode, en de Tornaux fauteuil van Henrik Pedersen.

Basket Chair – prijsbeest en pronkstuk

De Basket Chair, indertijd ontworpen voor het Italiaanse restaurant The Basket, ademt de filosofie van het merk: een eenvoudige, comfortabele en stapelbare stoel met een organisch gevormde kuip. Het frame is gepoederlakt; de zitting en rugleuning zijn in rotan. Het ontwerp werd in 1953 bekroond met de ‘good design award’ van het MoMA in New York, waar de stoel trouwens in de permanente collectie is opgenomen.

C603 – fris en functioneel

Ook de C-serie van Yamakawa heeft ondertussen iconische proporties aangenomen. De C603 ziet er nog even fris uit als in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. Ook dit is een stapelbaar model met een eenvoudige lijn, een gepoedercoat frame en een zitting in rotan. De opvallende rugleuning volgt naadloos de contouren van je lichaam – modern, functioneel en ergonomisch. Deze evergreen voelt zich evengoed thuis in een commerciële als een residentiële setting, zoals haast alle ontwerpen van Feelgood Designs.

C317 – eeuwig jong

De C317-fauteuil, eveneens van Yamakawa, is nog even upto-date als in 1965: het jaar waarin hij werd ontwikkeld. Het geometrische stalen frame ondersteunt perfect de kegelvormige zitting van handgevlochten vezels. De ronde vorm met uitgekiende welving nodigt uit tot languit verpozen onder een stralende zon.

Tornaux – trotseert tornado’s

De Tornaux-fauteuil van de Deen Henrik Pedersen heeft een mooie omhullende vorm in twee soorten vlechtwerk die de synthetische vezels een bijzondere dynamiek geven. Dankzij het stabiele stalen frame weerstaat de fauteuil moeiteloos alle weersomstandigheden. De naam is niet voor niets een knipoog naar een tornado. Een sterk en bekoorlijk ontwerp om je heerlijk in neer te vlijen.

LEES HET VOLLEDIGE ARTIKEL IN RS WONEN LANDELIJK & VLAAMSE STIJL VOORJAAR 2017