Achter de beschermde gevel van deze belle époque-woning in Oostende schuilt een bijzondere B&B. Je wordt er meegetroond naar het grootse verleden van het pand, en tegelijk ondergedompeld in hedendaags comfort. Uitbaters Filip Deschacht en Marc Neven staken hun hart en ziel in de renovatie. En de gasten? Die logeren er in stijl, op een plek die de ideale uitvalsbasis vormt voor een citytrip of luilekker weekend.

Oostende heeft alles wat je van een stad aan zee verwacht. Ze combineert de troeven van een badplaats met die van een bruisende stad. En dankzij de inspanningen van het stadsbestuur is het bouwkundig, maritiem en cultureel erfgoed de laatste jaren flink opgewaardeerd. Oostende is een badstad met een authentiek karakter, een rijk cultureel en artistiek leven en legio bezienswaardigheden.

Uitstapjes à la carte

Als je Oostende bezoekt, heb je keuze te over om je dagen in te vullen. Je maakt een wandeling in het spoor van Marvin Gaye, bezoekt de Koninklijke Gaanderijen en de renbaan, flaneert over de dijk of langs de vissershaven. Je stilt je honger en dorst in een van de vele bars en restaurants, of bezoekt het gezellige centrum met knappe design- en lifestyle shops. Je waagt een gokje in het casino, speelt een balletje golf of gaat een dagje wellnessen. Sinds kort prijkt de Mercator trouwens opnieuw op zijn vertrouwde stek ter hoogte van het stadhuis. Kortom, never a dull moment!

Meesterlijk monument

Huyze Elimonica, dat van 1899 dateert, ligt op een strategische locatie: dicht bij het centrum, het strand en de trekpleisters – zonder de nadelen van de toeristische drukte. De straat telt meerdere belle époque-burgerhuizen, waarvan Elimonica ongetwijfeld het mooiste is. Na een lange periode van stiefmoederlijke behandeling, kochten Filip en Marc het in 2007. Ze deden er liefst drie jaar over om het geklasseerde pand in eer te herstellen.

Ode aan een oude ziel

Filip en Marc spaarden kosten noch moeite om het originele karakter van het huis te doen stralen. Ze bewaarden zoveel mogelijk authentieke elementen. En waar die niet meer te redden vielen, deden ze een beroep op gespecialiseerde vakmensen. Er werden nieuwe sierlijsten aangebracht, geïnspireerd op de oude. De monumentale marmeren schouwen werden afgebroken en opnieuw gemetst. Sommige planken vloeren werden opgeschuurd en geschilderd. Andere vloeren werden opnieuw gelegd met gerecupereerde materialen. De deuren en trappen kregen hun glorie terug. En alle meubelen en materialen – van de gietijzeren radiatoren tot de porseleinen lavabo’s – werden met liefde en geduld in binnen- en buitenland bijeengesprokkeld. Op een paar dingen na heeft alles in dit huis een doorleefde ziel.

Prototype van de belle époque

De woning heeft de typische grandeur van de belle époque: rijkelijk, statig en prestigieus. Met veel vloeiende lijnen, florale motieven, kleurrijke tegels, decoratief schrijnwerk, en een waaier aan materialen en texturen. Je kunt hier letterlijk uren ronddwalen en achter elke hoek iets nieuws ontdekken. Je mag de kamers eigenlijk niet ‘loskoppelen’ van het huis: ze vormen samen één subliem geheel – als een totaalkunstwerk dat zoveel meer is dan de som van de delen.

Kunst in passend kader

Over kunst gesproken: een wandeling door de woning is als een bezoek aan een minimuseum. We zien portretten in olieverf van Karien Deroo, gracieuze beelden van Eddy Walrave, werken van poëtisch realist Paul Delvaux, schilderijen van grootmeester Léon Spilliaert, … De vele kunstwerken komen uitstekend tot hun recht in het majestueuze decor.

Symbiose tussen stijl en sfeer

Het statige karakter van het pand doet geen afbreuk aan de gezellige atmosfeer. Filip en Marc kleedden het interieur aan met warme kleuren en een mooie mix van materialen. Van hoogwaardige handgeknoopte Perzische tapijten en veelarmige kristallen luchters tot porseleinen sanitair en artisanaal gemaakte raambekleding. Hout, marmer, natuursteen, smeedijzer, koper, … ze versmelten naadloos tot een karaktervol geheel. De uitbaters hebben een uitzonderlijk gevoel voor stijl – zoveel is zeker.

LEES HET VOLLEDIGE ARTIKEL IN RS WONEN LANDELIJK & VLAAMSE STIJL VOORJAAR 2017