Waar kan men beter de doordeweekse Amerikaanse drukte ontvluchten als in de Hamptons. Uit de vele riante vakantieverblijven kozen we dit markante weekendhuis dat een charmante symbiose brengt van een rustieke hoeve en een ruimtelijke New Yorkse loft. Een plek om tot rust te komen en te genieten van het moois dat de bewoners hier omringt.

Hippe Hamptons

Dit weekendhuis, elegant en tijdloos, brengt ons helemaal tot in New York en meer bepaald naar Bridgehampton. Aan bijzondere en riante huizen hier alvast geen gebrek. Wie kent ze niet, The Hamptons. Het is de verzamelnaam voor een reeks mondaine kustplaatsjes op Long Island en blijft met zijn pittoreske stadjes, zalige stranden en betoverende landschappen de place-to-be voor zowel welgestelde New Yorkers als andere Amerikanen én Europeanen die wel eens wat anders willen dan de drukke stad. De plaatsjes Southampton, East Hampton, Westhampton en Bridgehampton zijn samen zowat het Beverly Hills van Long Island en dit op amper een tweetal uurtjes rijden van New York city. Hier kan men helemaal tot rust komen, ontsnappen aan de drukte van de grootstad, genieten van de geneugten des levens en alles wat deze unieke plek in petto heeft.

8 maanden

Genieten doen ook de eigenaars van dit unieke weekendhuis gelegen op een hoekperceel in het centrum van Bridgehampton. Ze vonden de geknipte bouwmeester in de studio TADA, kort voor TA Dumbleton Architect, uit Brooklyn. In amper 8 maanden – net geen volledige zwangerschap – werd het huis ontworpen en gebouwd. Van een vlotte samenwerking gesproken. En het resultaat is er niet minder om, integendeel.

Deze woning houdt het midden tussen een ruimtelijke en open New Yorkse loft met pure lijnen en een boerderij met landelijke charme. Het rustieke cachet heeft deze woonst te danken aan de eenvoudige vorm, het dak met cederhouten shingles en de repetitieve gevelopeningen gevormd door de ramen met zwart stalen omkadering en onderverdelingen in de glaspartijen. Architect Tim Dumbleton: “De openheid van dit project is een oefening in vloeiend design en lichtheid, dit in contrast met de zwaar geïsoleerde en gestucte buitenmuren die het gebouw aarden.” Opzet geslaagd, lijkt ons zo.

Licht!

Wat het meest indruk maakt? Het gevelhoge en gigantische raam dat niet alleen voor de link zorgt met het omringende groen maar ook, samen met de vele andere ramen en dakvensters, van de leefruimte een heel lichte en luchtige plek maakt. Het hoge plafond van de living, eetkamer en keuken – die dezelfde ruimte delen – wordt gevormd door de puntige daknok die door zijn asymmetrische vorm weer net anders dan anders is. Beetje kil? Dan zorgt de haard hier voor extra warmte en sfeer. Het zwarte en zeer aanwezige rookkanaal is er niet alleen omdat dat nu eenmaal zo hoort, maar vormt tevens een stijlelement dat de kamer cachet geeft.

LEES HET VOLLEDIGE ARTIKEL IN RS WONEN LANDELIJK & VLAAMSE STIJL VOORJAAR 2017