Een twintig jaar oude boerderijwoning met uitzicht op een weiland. Ruimte om het pand uit te breiden. En een talentvolle interieurontwerper en -bouwer met creatieve ideeën. Mede dankzij deze drie ingrediënten werd de verbouwing van deze woning een groot succes. Oftewel: hoe een boerderij ‘die het net niet was’ werd veranderd in een eigentijds pronkstuk waar het heerlijk wonen is.

Totaalprojecten, waarbij van begin tot eind alles wordt ontworpen, uitgevoerd en opgeleverd. Dat is de specialisatie van Piet-Jan Van den Kommer uit het Noord-Hollandse Stompetoren. Bij dit project begon zijn inbreng dan ook al in een heel vroeg stadium. Samen met de toekomstige bewoners heeft hij al voor de aankoop het pand bekeken, om te beoordelen of hun wensen erin waren te brengen. Van den Kommer zag direct dat hij van het ietwat tuttige, twintig jaar oude boerderijtje een mooie, eigentijdse woning kon maken. De beslissing viel dan ook positief uit en het pand werd aangekocht. In de maanden die volgden vond er een complete metamorfose plaats. Wensen van de bewoners waren onder meer een werkplek, een speelplek en een grote leefkeuken. Contact met elkaar vonden ze belangrijk, maar ook de mogelijkheid om zich juist even af te zonderen en aan het gezinsleven te onttrekken. Het resultaat mag er zijn!

Oldtimer met een moderne functie

De meest bijzondere ruimte waar de gezinsleden zich kunnen afzonderen, is toch wel de Fiat 500, die een plekje kreeg in de gang bij de achterdeur. Het is het eerste autootje van de vrouw des huizes. De oldtimer is niet meer in gebruik als dagelijks vervoermiddel, maar heeft als het ware de status van een kunstobject. De Fiat kreeg bovendien een fantastische nieuwe functie: hier trekken de kinderen zich graag in terug om in alle rust met hun iPads te spelen. Zijn ze in een actievere bui en hebben ze buiten gespeeld, dan kunnen ze door de riante achterdeur weer naar binnen rennen, hun schoenen uitschoppen en hun jas ophangen. “De Fiat geeft een heel los gevoel aan het gebeuren”, concludeert Van den Kommer. De ruimte heeft ook een royaal raam, waardoor het noorderlicht mooi naar binnen valt.

LEES HET VOLLEDIGE ARTIKEL IN RS WONEN LANDELIJK & VLAAMSE STIJL NAJAAR 2017