Als kind woonde Jeroen Thoné zelf in een langgevelboerderij. Hij vond het dan ook geweldig om aan de renovatie van deze hoeve te mogen meewerken. Veel van wat hij voor zijn ouderlijk huis al eens had bedacht, kon hij hier in Retie in de praktijk brengen. Het eindresultaat is een geslaagde combinatie van architectuur en inrichting.

Behouden wat mooi is

Wat is er mooi en willen we zeker behouden? Wat willen we nog extra in de verf zetten? Die vragen staan bij Thoné Architectuur centraal, als het bureau om hulp gevraagd wordt bij een renovatie. De gevel met zijn oude muurankers en typische kleine ramen is zo’n authentiek element, waar niet alleen de architect maar ook de bewoners zelf grote waarde aan hechten. De voorgevel is volledig in de oorspronkelijke staat hersteld. De achtergevel is gerestaureerd, waarbij een extra poortopening is gemaakt. Dankzij de oude houten stalramen – in de keuken zijn er twee bijgemaakt – ademt de hoeve nog altijd de sfeer van vroeger. De bewoners hebben zelfs een oude beerpomp op de kop getikt en tegen de voorgevel geplaatst. De oorspronkelijke bevestiging was daar nog altijd aanwezig.

Licht en lucht

Naast de gevel met zijn kenmerkende stalramen, brengen ook de eiken balken en houten deuren historie in de hoeve. Veel van de deuren zijn nog origineel en dateren van het eind van de negentiende eeuw. De muurankers waar de oude eiken balken aan hangen, waren ook nog in goede staat. Maar – zo gaat dat bij een renovatie – dat gold niet voor alles. Het werd nog een hele zoektocht om extra eiken balken en deuren te vinden.

Naast het behoud van authentieke elementen, zijn ook licht en lucht belangrijke pijlers in het werk van Thoné. Bij de renovatie van deze hoeve vormde vooral dit eerste een ware uitdaging. De vraag waar de architect voor stond: hoe trek je licht naar binnen in een donker gebouw met kleine ramen als je de originele gevels wilt behouden? “Een heel groot raam maken zou echt stijlbreuk zijn”, vertelt Thoné. “Dat wilden de bewoners niet. Maar ook ik had de wens het karakter van de oude boerderij te behouden.” Om centraal in de leefruimte veel licht binnen te krijgen, viel de keuze op grote Velux-dakramen. Door de vide komen ‘licht en lucht’ extra goed tot hun recht.

LEES HET VOLLEDIGE ARTIKEL IN RS WONEN LANDELIJK & VLAAMSE STIJL NAJAAR 2017