M2 is het architectuur-, studie- en ontwerpbureau van Wim Mampuys en Tom Van Den Bergh: twee jonge, ambitieuze kerels met een overload aan creativiteit en technisch vernuft. De firmanaam verwijst zowel naar het duo als naar de afkorting voor vierkante meters. Want minimale ruimte optimaal benutten is een belangrijke beweegreden voor M2. Dat ze die uitdaging helemaal onder de knie hebben, bewijzen ze met deze renovatie in Brasschaat.

De kracht van twee

Ontwerper Wim Mampuys deed eerst enkele jaren ervaring op bij een architectenbureau. Hij leerde er het klappen van de zweep, ontwikkelde een duidelijke visie, en richtte dan met veel bezieling zijn eigen bureau M2 op. Dat deed hij samen met Tom Van Den Bergh, die als structureel bouwkundig adviseur een expert is in stabiliteit. De combinatie van een scheppend brein en een bouwkundige crack resulteert in projecten die excelleren in vormgeving en kwaliteit.

Goesting en geestdrift

De zaken gaan goed voor het duo jonge dertigers. Recent kochten ze een nieuw kantoor in de Volkstraat 46 in
Antwerpen, en namen ze twee extra medewerkers aan. Binnenkort komt er nog een interieurarchitecte bij. Zo wil M2 met gebundelde krachten nog meer totaalprojecten afleveren. M2 werkt voornamelijk in opdracht van particulieren, voor de bouw of renovatie van woningen. De voorbije vier jaar groeide het palmares van M2 gestaag. Hoewel ze vooral
in de eigen regio (Antwerpen en omgeving) aan de slag gaan, verwezenlijkten ze ook al projecten in het buitenland – van Frankrijk tot Ibiza.

Strakke stempel

Naast een optimale invulling van beschikbare vierkante meters steunt de visie van M2 nog op andere pijlers. Het duo mikt op hoogwaardige architectuur, om zo een toekomstbestendige leefomgeving te creëren. Ze besteden maximaal aandacht aan lichtinval en ruimtelijke beleving, met een wisselwerking tussen de ruimtelijkheid binnenin en de bouwkundige expressie aan de buitenkant. Hun signatuur is strak, met een minimum aan kleur. Wit regeert, getemperd door de kleur van échte materialen zoals hout, natuursteen en beton.

Verjonging met volume

De bewoners van deze vrijstaande woning in Brasschaat kwamen via hun aannemer bij M2 terecht. Aanvankelijk wilden ze de woning vernieuwen met het oog op verhuur, omdat ze zelf naar Frankrijk zouden verhuizen. Er waren geen al te grote ingrepen gepland. Toch beslisten ze na overleg met M2 om de verbouwing drastischer aan te pakken. Verhuren doen ze uiteindelijk niet: ze wonen hier de helft van het jaar, terwijl ze de rest van de tijd in Frankrijk doorbrengen. M2 stond in voor de totaliteit van de verbouwingswerken, inclusief het nieuwe interieurontwerp. De bewoners hadden vooral behoefte aan meer zinvolle ruimte en openheid. Door bouwkundige beperkingen kon de woning niet dieper worden gemaakt, dus voegde M2 een ‘zwevend’ volume toe.

 

 

LEES HET VOLLEDIGE ARTIKEL IN RS WONEN LANDELIJK & VLAAMSE STIJL NAJAAR 2017