Wat als je de kans zou krijgen een oude hoeve te renoveren? Zou je de uitdaging durven aangaan, terwijl hier en daar al een cynische blik valt? Sabine Van der Aa en Wil Brosens zien in de oude, verwaarloosde Kempische hoeve hun droomhuis. De hoeve dateert uit de jaren dertig en is eigendom van twee oude, ongehuwde zussen. Sabine en Wil runnen hun bedrijf, Brosens Interieurs, op dat ogenblik vanuit de garage in het ouderlijk huis van Wil, schuin tegenover de hoeve en huren de stal als opslagplaats voor hun materiaal. Wanneer de dames beslissen om de hoeve te verkopen, moet het koppel niet lang twijfelen. Ze zetten de stap naar de overkant van de straat en beginnen aan een verbouwing die uiteindelijk twee jaar zal duren.

Van achter naar voor worden de drie tegen elkaar aan gemetste gebouwen aan een volledige transformatie onderworpen. Dankzij zijn expertise kan Wil de werken volledig in eigen beheer uitvoeren, samen met een helpende hand van zijn vader. Alle originele elementen die de tand des tijds hebben doorstaan, bewaren ze met liefde en krijgen ergens een plaats in het huis. Ze kiezen er ook voor om de buitenzijde van de volledige hoeve wit te kaleien om van de verschillende structuren één geheel te maken. De originele, rode Kempische pannen behouden ze en vormen nu een fris contrast met het wit van de muren en het bijna zwarte arabica van de ramen.

De buitenmuren blijven behouden, met uitzondering van het toevoegen van een paar grote raampartijen om meer natuurlijk binnenvallend licht te creëren. Binnen voeren ze wel structurele aanpassingen uit. De grote open ruimte van de paarden- en koeienstal wordt opgedeeld in kleinere vertrekken die nu dienst doen als showroom en atelier. In het woongedeelte gebeurt net het tegenovergestelde. Wil sloopt de muren tussen de verschillende kleine kamertjes en vervangt ze op sommige plaatsen door grote glasdeuren. De vorige bewoners Rosa en Celine hielden het immers graag klein en gesloten om geen warmte te verspillen. Je kijkt van het ene vertrek in het andere, niet in een rechte lijn, maar elke ruimte geeft een glimp van de volgende.

Brosens Interieurs staat garant voor meesterschap in verfijnd schilderwerk, exclusieve gordijnen en stoffering. Het woongedeelte is een visitekaartje voor elke tak van het bedrijf. Showroom en privé lopen naadloos in elkaar over. Linnen, fluweel en zijdefluweel zijn verwerkt in gordijnen, stoelen, kussens en lampenkappen. Hun leveranciers komen uit Italië en België, maar vooral ‘Made in Belgium’ ligt hun nauw aan het hart. Wil is een creatieve geest, een ruimtelijk denker die altijd ter plaatse gaat bij de klant. Hij visualiseert de mogelijkheden, net zoals hij in gedachten de indeling van de hoeve ooit getekend heeft. Sabine kent alle stoffenboeken van buiten en verwezenlijkt zo het eindresultaat dat Wil en de klant voor ogen hebben. Een ingetogen kleurpatroon loopt doorheen alle vertrekken. Elke zomer en winter verschillend: de keukenkasten en muren krijgen een nieuwe verflaag, de stoffen van kussens en gordijnen worden assorti aangepast. De tijdloze schilderijen van Lia De Craen maken helemaal deel uit van dit kameleongedrag. Met extra decoratie wordt verder spaarzaam omgesprongen, de vertrekken mogen voor zich spreken.

LEES HET VOLLEDIGE ARTIKEL IN RS WONEN LANDELIJK & VLAAMSE STIJL VOORJAAR 2018