Geen groter sfeerelement in je rustieke keuken dan een klassiek gietijzeren fornuis. Een stoof in het schoon Vlaams. Maar het is natuurlijk meer dan enkel een sfeermaker. Je gebruikt het dagelijks om op te koken. Of te bakken, braden, grillen,…. Noem maar op. Een hele reeks accessoires en één of meerdere ovens maken een fornuis compleet.

Oorspronkelijk waren deze fornuizen altijd in gietijzer en gebruikten ze hout als brandstof. Meer dan 200 jaar geleden trof je ze enkel aan bij de gegoede burgerij en adel. Intussen zijn deze kookfornuizen terug van nooit echt heel erg weggeweest. Sinds begin van vorige eeuw kwamen ook de versies op gas, nog later op elektriciteit en de laatste twintig jaar heeft elk merk zijn inductie-versie. Qua design verschillen ze niet veel van de modellen in de kasteelkeukens destijds. Nog steeds hebben ze een robuuste uitstraling en zijn ze gebouwd voor een leven lang keukenplezier.

Wie nu voor een dergelijk fornuis kiest is of een echte liefhebber of een gepassioneerde hobbykok. Door hun klassieke uitstraling passen ze het best in een landelijke keuken. Hoewel sommige modellen in een uitgepuurde vormgeving het ook goed doen in een moderne keuken.

AGA kiest voor kleur

AGA heeft vier nieuwe kleuren in haar gamma die gebaseerd zijn op grote klassiekers. Actuele interieurtrends neigen naar zachte en discrete tinten en daar speelt AGA met deze nieuwe kleuren handig op in. Deze kleuren combineren enorm met natuurlijke materialen. De vuren zelf zijn sober ontworpen waardoor de kleuren mooie contrasten opleveren. Natuurlijk licht dat op het email valt, laat de vuren oplichten en blaast ze als het ware echt leven in.
De zeetinten van AGA brengen het vakantiegevoel naar de keuken. Salcombe blue is geïnspireerd op de kustlijn van het Engelse Devon. Deze nieuwe kleuren zijn beschikbaar op de AGA Dual Control, AGA Total Control en AGA City60.

www.agaliving.be

Piano’s voor gastronomen

La Canche is een Bourgondisch gehucht waar al sinds de 15e eeuw een metaalgieterij gevestigd is. Op dezelfde site ontwerpt en produceert men nog steeds de beroemde vuren van Lacanche.
“Piano’s voor gastronomen”, luidt de bijnaam voor deze klassieke fornuizen.
Lacanche lanceert een reeks accessoires die naar hartenlust gecombineerd kunnen worden. Uniek daarbij is de multikoker. Te gebruiken als stoom- of waterkoker om groenten of pasta te koken. Ook kan je deze toepassing handig inzetten om als bain-marie te gebruiken. Heel trendy en makkelijk te onderhouden is de teppanyakiplaat die je op je vuur kan gebruiken. De plancha maakt dat je vlug iets kan bakken zonder veel vet. De baktemperatuur is makkelijk te regelen.

www.lacanche.be

Uniek massief koper fornuis

La Cornue zoekt het eerder traditoneel. Deze Franse fabrikant is sinds kort lid van de Excellence Francaise en geniet wereldwijd erkenning om zijn vakmanschap. Een van de specialiteiten van La Cornue is koper. Ze kunnen als geen ander dit edelmetaal verwerken. Ze zijn de enige fabrikant ter wereld die een massief koperen fornuis bouwt.
Daarnaast kiest la Cornue zeer traditioneel voor email, zowel op het vlak van kleur als materiaal. Geen twee emaillebladen zijn gelijk, wat maakt dat elk kookfornuis uniek is. Om de klassieke traditie toch connectie te laten maken met de wensen van hedendaagse klanten, zoekt ook la Cornue naar nieuwe materialen en afwerkingen. Een voorbeeld hiervan is Ultra Black. Zowel verkrijgbaar in een tijdloze of modern variant. De verschillende tinten hebben al naargelang de lichtinval een heel andere uitstraling. De zwarte chromen afwerking is veel genuanceerder en eleganter dan het klassieke chroom en zorgt voor een hedendaagse afwerking en een vleugje ‘chic’ naar de kookfornuizen.

www.lacornue.com

LEES HET VOLLEDIGE ARTIKEL IN RS WONEN LANDELIJK & VLAAMSE STIJL VOORJAAR 2018