Nancy Cool van c [ak’sent] interieurarchitecten mocht al voor de derde keer in deze woning aan de slag. Ze kreeg de opdracht om de volledige bovenverdieping van deze tot woning omgebouwde schuur in te richten. Dat wil zeggen dat het vertrouwen bijzonder groot is. De monumentale zolderverdieping is getransformeerd van één grote ruimte tot drie kinderkamers, een TV-ruimte en een thuiskantoor.
Nancy Cool startte 25 jaar geleden als interieurarchitect in haar eentje thuis aan een tekentafel. Intussen telt haar bureau c [ak’sent] vijf medewerkers en richten ze veel particuliere woningen in. “We realiseren uitbreidingen, verbouwingen en renovaties, meestal voor particulieren. Af en en toe ook een retailproject en een kantoorinrichting. Ik houd van warm en gezellig, maar wel strak in vorm en taal qua architectuur. Mijn gevoel voor aankleding en materiaalkeuze maakt dat het zeker niet minimalistisch is. Ik heb een bepaalde herkenbare stijl. De basis is een zuivere lijn die helder en scherp is voor iedereen. Uiteindelijk zetten we die om naar een eclectisch resultaat in een unieke en persoonlijke materialisatie.”

Comfortzone

Nancy bestempelt die evolutie naar meer kleur voorzichtig als iets dat neigt naar een beginnende trend in Vlaanderen. “Internationaal zie ik die trend al jaren opkomen op beurzen en tijdens citytrips. Meer en meer schuiven we terug op naar kleuren in een interieur. Ik voel dat klanten er ook steeds meer voor openstaan. Je begint samen aan iets, maar weet nooit waar het eindigt. Het is een voortdurende wisselwerking tussen de klant en mij. Af en toe gooi ik eens een stok in het hoenderhok om wat reactie te ontlokken. Zo trek je de klant uit zijn comfortzone wat in veel gevallen tot een beter resultaat leidt. Een klant zei me onlangs nog dat hij doorheen het samenwerkingsproces helemaal mee was geëvolueerd. Mijn inzichten hadden hem tot een heel ander idee gebracht van hoe zijn interieur er uit moest zien. De overvloed van pinterest hadden hem in een bepaalde richting geduwd waar uiteindelijk toch géén tevreden gevoel bij ontstond. Ik heb hem op ‘andere’ aandachtspunten, materialen en details gewezen. Hij was supertevreden. Dan ben ik ook blij natuurlijk. Ik toets voortdurend mijn ideeën af bij de klanten want zij moeten er zich comfortabel bij blijven of gaan voelen. Ik moet er uiteindelijk niet gaan wonen.”

Geen afgesloten hokjes

Door de vorige samenwerking waren Nancy Cool en de eigenaars van deze zolderruimte geen nobele onbekenden voor elkaar. Dat maakte dat er een klik was. Nu klopten ze opnieuw aan bij c [ak’sent] voor het inrichten van de zolderruimte tot een master bedroom. “Het gezin heeft drie kinderen en door er samen over te praten kwamen we tot de vaststelling dat het beter zou zijn om de kinderkamers naar boven te brengen in plaats van de master. Daarnaast was er nog ruimte voor een thuiskantoor en een TV-kamer. De volledige ruimte was monumentaal en dat gevoel wilde ik ook benadrukken. Een fysieke gang met veel deuren en afgesloten hokjes zou hier zonde zijn.”

Sfeer van abdijgang

Toch wekt die hangende muur die de ruimte in twee deelt, een gevoel van een gang op. “Inderdaad. Het gebogen raam aan het eind in combinatie met die denkbeeldige gang roept een soort van sacraal gevoel op. Zeker met de zorgvuldig uitgekiende verlichting resulteert dat precies in de sfeer die ik voor ogen had. Door af te lijnen en perspectieven te creëren krijg je bijzondere effecten. Hier doet het denken aan de monastieke sfeer van een abdijgang. Zeker aan de rechterkant met de repetitieve inhammen met telkens een deur naar de kinderkamers. Door die bewust in een kleine inham te plaatsen, benadruk je dat gang-effect. Het is een verrassend accent, zeker met die glaswand. Dat zorgt voor extra licht op de kamer. Elke kinderkamer heeft ook een eigen dakraam. Dat is gemaakt van staal wat langs de buitenkant het authentieke karakter van die hoeve heel mooi in de verf zet.”

Modeopleiding

Die doorgedreven aandacht voor materialisatie komt niet uit de lucht vallen. “Ik heb ooit nog een modeopleiding gevolgd. Dat maakt dat ik veel materialen en stoffen durf te combineren en te mixen. Het aankleden is de finishing touch die het geheel af maakt. Dikwijls krijg ik daarin blindelings vertrouwen van de klant. In andere gevallen is dat in het begin een beetje aftasten, maar ik weet dankzij mijn 25 jaar ervaring wel waarover ik spreek. Het gebeurt wel eens dat klanten mij bellen om een jaar of nog langer na oplevering van het project een nieuwe zetel te gaan kopen. Omdat ze iets willen dat zeker in het interieur past. Die waardering van mijn kennis, gevoel en inzicht beschouw ik als een enorm compliment.

LEES HET VOLLEDIGE ARTIKEL IN RS WONEN LANDELIJK & VLAAMSE STIJL VOORJAAR 2018