Net boven het bruisende Antwerpen ligt het gezellige Brasschaat. Omringd door natuur en verscholen in het groen bevindt zich een prachtige villa. Vanessa kocht enkele jaren geleden deze residentie en gaf er haar eigen karakter aan. Zowel de woning als het interieur stralen een elegante sereniteit uit met enkele buitengewone kunst- en antiekobjecten die de ogen van gasten meteen doen twinkelen.

De stap om volledig naar België te verhuizen, ontstond geleidelijk bij Vanessa: “Zo’n tien jaar geleden was ik op nieuwjaarsdag te gast bij mijn beste vrienden. We besloten een stukje te gaan rijden en mijn oog viel toen op een uiterst charmante cottage vlakbij de 
Kalmt-houtse heide, die te koop stond. Twee dagen later ging ik terug voor een bezichtiging en was ik compleet verkocht aan het idee van dat fraaie huisje als een get away voor de weekends. Omdat ik hier genoot van de rust, het gezelschap van leuke vrienden en de liefde voor goed eten, groeide ik vanuit die cottage verder naar het huis waar ik nu woon.”

Impressionistische Openheid

Zodra je de villa binnenkomt is het duidelijk … Je betreedt hier het huis van een echte kunst- en antiekliefhebster. Het interieur toont een indrukwekkende doch bijna verstilde look. In vergelijking met de inrichtingen van veel andere verzamelaars, is dit onderkomen een ware verademing. De woonkamer is ruim opgezet en aan weerszijden krijgen bezoekers een mooi zicht over de diepe, omringende tuin. Het valt op dat Vanessa niet voor veel, maar wel voor zeer krachtige elementen in haar interieur heeft gekozen. Zo hebben alle muren, vloeren, meubels, gordijnen en interieurstoffen een lichte kleur gekregen. Enkele grote objecten maken een statement. Er pronken prominent twee magnifieke 17e eeuwse Italiaanse zandstenen leeuwen op plexiglazen sokkels midden in de living. Verder hangt er door het gehele huis een interessante collectie van moderne en impressionistische kunst aan de muren. “Ik houd enorm van impressionisme, omdat het zo expressief is”, verklaart Vanessa, “je ziet duidelijke penseelstreken, genuanceerde kleuren en een echte momentopname van wat de schilder op dat moment voor zich zag.” Alle moderne stukken zijn bijna allemaal van haar eigen hand en deze geabstraheerde doeken zorgen voor goede contemporaine tegenhangers tussen alle antieke spullen.

Une Visite de la Résidence

Naast de renovatie van de villa werd de keuken overigens ook helemaal verbouwd. “Vroeger stond hier een verouderd keukentje van bruin gelakt hout. Ik heb er dus eigenlijk alles uitgehaald en deze ruimte compleet gemoderniseerd.
Koken is een van mijn grootste hobby’s en wekelijks krijg ik gasten over de vloer om eten. Daarom is de keuken voor mij erg belangrijk in een huis. Zo zorgen de inbouwkasten ervoor dat alles mooi strak is weggewerkt en door het losstaand keukenblok is er een centraal punt in de ruimte ontstaan”, redeneert Vanessa. Als blad voor haar aanrecht liet ze haar oog op een bijzondere grijs-taupe kleurige composiet vallen, die voor een extra speciale eyecatcher zorgt.

Vanuit de keuken komen we terug in de hal. Hier staat een Franse notenhouten Lodewijk XV ladekast met daarop een mooie gestileerde groep aan verzamelobjecten. Alle items zijn van een totaal ander kaliber, maar vormen toch een goed samenhangend geheel. “Die zandstenen ramskop is naast een heel mooi schilderij, mijn meest favoriete item uit mijn collectie. Ik kocht hem in één tel in de zaak bij Manu. Het is in mijn ogen een zeer krachtige kop met een enorm expressieve uitdrukking in een mooie kleur.” Een ravissante geverfde en terug geschuurde Franse eikenhouten trap leidt naar de eerste verdieping. We vinden aangrenzend aan het plateau van de trap ook de eetkamer terug. Een kleine maar weliswaar zeer fijne plek binnen de woning. “Hier vertoef ik het liefst, aangezien het gewoon zo’n knus kamertje is!” Overigens staat hier ook een impressionante collectie aan antieke kristallen karaffen. “Ik weet dat ik vroeger als klein meisje, al helemaal weg was van kristal. Als ik iets heel mooi vind, dan moet ik er ook meteen een hele hoop van hebben. Ik hou niet van een paar, bij mij moet het minstens een dozijn zijn. Dat zie je in mijn huis ook terug in mijn verzamelingen aan kandelaars en speciale kussens. Ik denk dat ik die verzamelwoede van mijn vader heb geërfd. Soms zeggen mensen dat ik moet stoppen, omdat ik meer dan genoeg heb, maar het doet mij een plezier. Verzamelen doet iets met je gemoedstoestand, het is leuk om de dagelijkse sleur te doorbreken, het prikkelt je zintuigen!” Boven bevinden zich drie slaapkamers elk met een unieke stijl, twee chique badkamers en een prachtige overloop met een ‘cosy’ zithoek om even weg te dromen. Wederom zijn hier bijzondere partijen van flamboyante objecten te spotten.

LEES HET VOLLEDIGE ARTIKEL IN RS WONEN LANDELIJK & VLAAMSE STIJL VOORJAAR 2018