Modern, maar met oog voor het menselijk aspect. Dat is wat de modernistische bouwstijl van de Turnhoutse School kenmerkt. Architect Lou Jansen tekende voor deze jarenzestigwoning, interieurdesigner Filip Versmissen nam onlangs de renovatie ter hand. Het resultaat? Een smaakvol ingericht droomhuis waarin de golden sixties herleven.

Architectuur als grote troef

In de hal trekt de Willow chair van Mackintosh de aandacht, een designklassieker gefabriceerd door cassina. onder het kussen zit een opbergvak verborgen. De stoel een kunstwerk op zich is in 1904 ontworpen en vanaf 1973 gereproduceerd.

Fraai is ook het dieptezicht in de gang. “De architectuur van dit huis is het sterkste punt”, oordeelt Versmissen, “ze geeft een enorm ruimtegevoel.” Dat hij de woning met gevoel voor smaak en historie inrichtte met meubels die passen bij de leeftijd van het huis, voegt natuurlijk ook grote esthetische waarde toe. Vindt Versmissen het belangrijk om alles in originele staat te herstellen?

“Voor een groot deel, maar dan aangepast aan de eisen van vandaag. oorspronkelijk was er een volière midden in wat nu de living is, een soort binnenplaats waarop je uitzicht had vanuit de woonkamer en de zitkuil. Die had ik graag behouden, maar de vorige eigenaar had al een te groot deel ervan afgebro- ken, waardoor de renovatie te duur werd en geen prioriteit had. Wel behouden zijn de stalen ramen in het pand, met uitzonde- ring van de aluminiumramen in de living die vervangen zijn door nieuwe aluminiumramen met glas, koud tegen elkaar geplaatst. Zo ontstaat een grotere eenheid tussen binnen en buiten.”

Modernisme: De turnhoutse school

Die kamerhoge ramen zijn gericht op het oosten en het westen, een bewuste keuze van de architect. Bouwen veel architecten nu juist op het zuiden, zodat er zo veel mogelijk zonlicht binnenvalt, lou Jansen (een van de architecten van De Turnhoutse School) redeneert anders: de zon komt op in het oosten, dus daar komen de slaapkamers. De vier slaapkamers in dit huis zijn net groot genoeg voor een bed, bureau en lange kast. een kinderslaapkamer dient enkel om te slapen en te studeren, zo redeneert Jansen.

Als raamdecoratie voor het hele huis kozen de bewoners voor witte translucente stof in dezelfde kleur als de muren. Zo blijft de kamer even ruim ogen als de gordijnen dicht zijn, ook creëert het rust. Meer informatie over het ‘Mo- dernisme in de golden Sixties – De Turnhoutse School’ is terug te vinden in het gelijknamige boek. op de cover staat het ge- bouw van Master Meubel afgebeeld, waar lou Jansen ook de architect van is.

Lees het volledige artikel in RS WONEN Modern & Hedendaags