Het is mooi wonen aan de jachthaven van Turnhout. Plezierjachten en imposante vrachtschepen trekken voorbij aan de royale ramen van dit volledig gerenoveerde jaren-negentig-appartement. Veel licht, ruimte en rust, dat was de woonwens van het echtpaar dat hier dagelijks geniet van de heerlijke vakantiesfeer. Helemaal als de zonsondergang ’s avonds de hemel oranje kleurt.

Riant wonen op 11O m2

Een appartement uit de jaren negentig omtoveren van klassiek naar modern. Het blijkt welbesteed aan de interieurdesigners Jelle van Laer en Ben Depuydt van imore. Ze konden hun creativiteit uitstekend kwijt in dit renovatieproject. en leverden een knap staaltje werk, want het volledige project is gerealiseerd in nog geen vier maanden tijd.

Uitdagingen waren er genoeg voor de heren, waarvan de beperkte ruimte de grootste was. Bewoner paul en zijn echtgenote Miet komen van een vrij grote woning. Ze wilden dan ook veel opbergruimte en niet het gevoel hebben in een klein appartement terecht te komen. Dat is gelukt: de ruimte oogt veel groter dan de circa 110 vierkante meter die ze telt. van Laer: “Je hoeft niet in een villa te wonen, om een gevoel van ruimte te hebben.”

Volumes, vlakken en visie

Hoe krijg je dat als interieurarchitect voor elkaar? “Ruimtelijkheid creëer je door rust te brengen”, vertelt van Laer. Uitgangspunt in het ontwerp was het creëren van vlakken en volumes en het aanbrengen van krachtlijnen (zichtassen) in het interieur. Zo verbindt een centrale as in het appartement het dag- en nachtgedeelte met elkaar. met volumes die we ‘onzichtbare muren’ noemen, is de ruimte ingedeeld in verschillende zones. een voorbeeld is het verlaagde tv-meubel met laden voor extra bergruimte dat de ruimte in tweeën deelt. met andere slimme oplossingen is geprobeerd lijnen zo min mogelijk te onderbreken.

Zo gaat in de keuken achter een van de kastdeuren een complete bijkeuken schuil en is de toiletruimte handig verborgen achter een deur van de kastenwand in de hal. “Dat voorkomt veel verschillende, rommelige hoeken en kanten. Hoe zuiverder de vormen, hoe krachtiger het ontwerp”, zo legt van Laer de minimalistische aanpak van Imore uit. De essentie: terug naar de vorm. “als de verhoudingen kloppen, geeft dat rust. moderne architectuur is een spel van blokken en volumes die doordacht worden uitgelijnd op elkaar.”

Lees het volledige artikel in RS WONEN Modern & Hedendaags