Zie wat beton kan doen! Dit bouwmateriaal heeft een wat saai imago. Maar architect Walter Wuyts bewijst dat het een prima basis is voor een esthetisch hoogstandje. Zeker wanneer je het combineert met grote glaspartijen, zoals in zijn villa in ’s-Gravenwezel. Het levert een boeiend lichtspel op.

Mooi Binnenkomen

Wat is het prachtig binnenkomen in het kantoor annex woonhuis van architect Walter Wuyts, een diagonaal geplaatste passerelle met links strakke maatwerk kasten in wengéhout en rechts een open vide leidt de bezoeker naar de woonkamer.

Daar is het wow-effect nog groter. Smetteloos witte vloeren en wanden vangen er licht. Heel veel licht. Het was 25 jaar geleden dat Wuyts een huis voor zichzelf had gebouwd. Hij was er inmiddels op uitgekeken en voelde de behoefte om met materialen en ideeën van nu helemaal opnieuw te beginnen. Want in die kwarteeuw is er in de wereld van de architectuur behoorlijk wat veranderd.

De kubus als basis

Uitgangspunt in zijn ontwerp is de kubus. De slaapkamer zweeft als het ware in de woonkamer. “Daarmee creëer ik een gevoel van openheid”, legt Wuyts uit, “juist verloren ruimte geeft een ruimtelijk gevoel.” Wat opvalt is het vele daglicht dat binnenvalt.

Door het 5,5 meter hoge raam aan de tuinkant, maar vooral ook door de imposante dakramen. Wuyts: “Het plezante is dat licht van boven een heel ander effect geeft dan licht dat van de zijkant komt. Ook de verandering van het licht gedurende de dag voel je zo gemakkelijker.” Wordt het in de zomer niet te warm in de woning, met al die glaspartijen? “Nee hoor”, zegt Wuyts, “het is driedubbel glas en zonwerend, dus dat valt reuze mee.”

Iets apart van de open, hoge ruimte bevindt zich de zithoek, die daarmee een wat intiemer karakter kreeg. De blauwe Rolf Benz sofa is een erfenis uit zijn oude huis. Het vele glas geeft het gevoel dat buiten hier echt binnenkomt. Toch is er ook geborgenheid, dankzij de betonnen muur die beschermt tegen inkijk.

Overal zichtbaar water

Een ander kenmerk van dit architectonische juweeltje is de integratie van water in het ontwerp. Vooral het zwembad, dat direct langs de buitenmuur loopt, geeft de woning een eigen karakter. Vrijwel elke plek in huis (woonkamer, slaapkamer, werkplek, badkamer) biedt uitzicht op het water. Maar ook het terras – waarvoor Wuyts weer beton als bouwmateriaal koos – biedt uitzicht op het zwembad. Rotsblokken en een strak, metalen waterelement creëren er extra sfeer.

Het zwembadwater wordt steeds opnieuw opgepompt en gezuiverd, om vervolgens tussen de keien door terug het bad in te stromen. Een platform met een leuning, dat over het water heen en weer kan bewegen, maakt het wassen van de ramen eenvoudig. De afdekrol van het zwembad zit slim onder dit ‘bruggetje’ verborgen.

Lees het volledige artikel in RS WONEN Modern & Hedendaags