Gelukkige bezitter van een verbouwd bedrijfspand, een royale loft of gewoon een open keukenruimte die wel wat extra pit kan gebruiken? De Urban Kitchen Trend met industrieel, professioneel, soms zelfs ietwat ruwer en donkerder cachet zorgt voor de nodige panache. Combineer het met de nieuwste decoratie en hightech toestellen en je hebt een kook-, woon- én leefcentrum om duimen en vingers bij af te likken.

Ruwe schoonheid

De laatste keukenbeurzen liegen er niet om: de ‘urban’ keukentrend is en blijft hot. Lofty keukens met een industriële en vintage knipoog die ook het meer duistere kleurenpalet niet schuwen. Wat de materialen betreft, gaat men niet zelden voor een combinatie van hout met glad staal, beton, natuursteen of zelfs glas. Open regalen en kasten tonen letterlijk wat je allemaal in huis hebt. Het hoeft allemaal niet zo afgelikt, uniform en clean te zijn. Michele Marcon Design ontwierp voor Snaidero de Loft keuken die dé belichaming vormt van deze trend.

Opvallend is dat er ook in de onderkasten gevarieerd wordt en het houtlaminaat met expliciete nerf zich afgewisseld ziet met grijzige kastfronten voorzien van verouderde Portugese Azulejos motieven. Door meteen ook de greep in de andere richting te plaatsen, wordt het contrast met de andere fronten extra onderlijnd. Nog meer mix en match mogelijkheden bij Aran Cucine en meer bepaald bij het keukenmodel Mia met accenten in geel en lichtblauw voor de open regalen. Best gedurfd.

Industrieel en professioneel

Met een naam als ‘Urban’ mogen we er zeker van zijn dat ook de nieuwe SieMatic keuken thuishoort binnen de actuele ‘urban kitchen trend’. SieMatic Urban werd in eerste instantie ontworpen om voormalige industriehallen om te vormen naar woonruimtes en daarbij een gevoel van vrijheid en ambachtelijke sfeer te creëren. Opvallende elementen zijn onder meer de integreerbare kruidenbak en het vrijstaande meubel SieMatic 28 dat zich flexibel laat combineren met open kasten en leggers. Sommige modules staan op pootjes, net trouwens als de Unit keuken die Garcia Cumini ontwierp voor het Italiaanse Cesar. Voor dit project ging men tevens de mosterd halen bij de professionele keuken, weliswaar geherinterpreteerd en aangepast aan de functionele en esthetische noden van de gebruiker thuis.

Bovendien heeft het design met afgeronde hoeken en zachte lijnen een zekere elegantie die ons, weliswaar op een subtiele manier, doet terugdenken aan de jaren 50. Iets strakker afgelijnd en minder industrieel, maar minstens zo impressionant in een loft is de nieuwe Genius Loci keuken van Valcucine, ontworpen door Gabriele Centazzo. Opvallend zijn de laden, hier schuin afgewerkt met koper, die geïnspireerd zijn op een antieke secretaire. Exclusieve keuken oplossingen voor bijzondere woonruimtes én al even unieke mensen die met hart en ziel koken en leven.

Met zorg uitgekozen

Onze ‘Urban Kitchen’ personaliseren doen we met zorgvuldig uitgekozen meubelstukken en decoratie. De houten driepotige Perch barkruk van het Finse Nikari, een mooie aanvulling op het kookeiland, krijgt meteen onze sympathie. Nog uit Scandinavië en meer bepaald Denemarken is de nieuwe Vipp tafel met grijs keramisch blad en onderstel in gepoedercoat aluminium, een perfecte aanvulling op de industrieel geïnspireerde keuken.

Iets dichter bij huis vonden we het sympathieke krukje met betegelde zitting dat Marie Michielssen ontwierp voor Serax. Qua verlichting viel ons oog op de pendel van Flamant. Een musthave ons inziens: de Scaletta handdoekdroger van Tubes die desgewenst voor een kleurrijk accent zorgt en niet alleen in de badkamer maar ook in de keuken zijn nut bewijst.

Lees het volledige artikel in RS WONEN Modern & Hedendaags najaar 2016