Reeds op de drempel voelen we, met nog een licht zeebriesje in de rug, de passie voor een eclectische schikking van de dingen. Met wikken en wegen komt men hier tot een sober doch knus geheel dat zich openbaart als een universum rijk aan kosmopolitische grandeur. Beslist een inspirerend kader dat je meeneemt op wereldreis.

Je voelt de hand van de eigenzinnige Brusselse binnenhuisinrichter Lionel Jadot in dit interieur. Het verrassend uit de hoek komen met aparte combinaties en kleuren. Accenten van kunst en collector’s items die beklijven. Strak en rijkelijk samen in een boeiende multiculturele smeltkroes. En ja hoor, dat kan kloppen. “Lionel heeft hier gewoond maar sinds enkele jaren baat ik het huis uit als een exclusieve bed & breakfast. Voor Lionel was het hier altijd vakantie en dat gevoel is gebleven”, begroet decoratrice Bea Mombaers ons.

Unieke ziel

Van harte welkom dus in het uniek bezielde pand dat onderdak biedt aan de Bea B&B! De leefkeuken en de woonkamer vormen één enorme ruimte. Bovendien heeft Bea de inrichting zodanig opgevat dat die openheid optimaal bewaard blijft. Zo werkt ze niet met een zithoek of een tafel met stoelen rond. Wel opteert ze voor barkrukken aan het keukenaanrecht en een rist maatgemaakte fauteuils op een rij. Op de grond prijkt een reusachtig intrigerend patchwork. Gegroepeerde designzitjes nodigen uit om nonchalant neer te strijken bij het raam of eerder in een zekere beslotenheid. Het eclatante amalgaam staat op naam van grootheden zoals Poul Kjaerholm, Sergio Rodrigues en Maarten Van Severen. Het knappe keramiek, her en der geposteerd, is van Bela Silva. Met dat alles heeft Bea Mombaers taferelen gecreëerd die lijken te fluisteren: maak het je gemakkelijk, doe maar net of je thuis bent…

Verwenadresje

De keuken heeft iets industrieels maar anderzijds zorgt de afwerking in mozaïek in Bisazza stijl, voor verfijning. Warm en cool hand in hand. De serviezen, potten en houten schalen zijn echte curiosa die Bea met de jaren heeft verzameld. Al dat fraais neemt ons mee op reis rond de wereld: Bretagne, Roemenië, Denemarken, Marrakesh. Het royale ontbijtbuffet dat je bij het wakker worden, wacht, staat zo een beetje symbool voor het verwenadresje met stijl waar we hier zijn aanbeland. “Onze logés blijven hier graag zo lang mogelijk rondhangen, hetzij aan de toog in de keuken, hetzij in de woonkamer.” En bij goed weer is een plekje in de grote tuin eveneens niet te versmaden. Huis en tuin zijn hier constant in groei. Dat betekent dat Bea altijd bezig is met schikken en herschikken. De uitstraling van het geheel evolueert mee met de mood waarin zij zelf verkeert en volgens de seizoenen.

Strak doorleefd

In de master bedroom biedt de nok van het dak je zalige ademruimte. Het bedlinnen heeft een hoge aaibaarheidsfactor en de gordijnen zijn gemaakt van oude kelims. De gedurfde combinatie strak-doorleefd valt ook hier weer op: het bad in authentieke terrazzo natuursteen tekent zich mooi af tegen het gietbeton. Voor de geslaagde integratie van de spoeltafel haalde men inspiratie bij de fameuze couturier Paul Smith. De Mezzanine kamer is uiteraard zeer geliefd bij mensen die vergezeld zijn van hun kinderen. Die slapen dan namelijk gezellig boven terwijl de volwassenen beneden vertoeven.

De Terrace suite tot slot is Bea’s lievelingskamer. Wij kunnen begrijpen waarom. In de badkamer ligt een charmant Marokkaans tapijtje. Een glazen wand houdt de dampen tegen maar laat wel de badkamer naadloos overvloeien in het slaapgedeelte. Prominent aanwezig in de ruimte: een sereen abstract werk van Benoît van Innis aan de muur. Pittige details: een oude mat uit een turnzaal die als hoofdbord fungeert aan het bed en de gordijnroede in bamboe. Bea weet duidelijk elementen met smaak te combineren tot een bijzonder totaalplaatje. Als je op zoek bent naar inspiratie of een partner om mee samen te werken voor een project, breng dan eens een bezoek aan haar woonwinkel. Via items-knokke.com vind je de weg.

Mensen blij maken

Helemaal zen worden we in de tv-kamer met kunst van onder andere Frank Stella. De sofa is een echte ‘Bambole’ van designer Mario Bellini. Die bezorgt, samen met de ranke wandkast, het vertrek een heus vintage karakter. Huizen decoreren en er een thuis met een persoonlijke touch van maken, het is wat Bea Mombaers vleugels geeft en ze doet haar job gedegen en gedreven. Tot een origineel evenwicht komen is de boodschap en Bea verstaat tevens de kunst van het weglaten. “Als kind was ik al heel de tijd mijn kamer met de grootste zorg aan het opmaken. Steeds weer opnieuw was ik het geheel aan het restylen en esthetisch op punt stellen, tot in de perfectie. Dat is nog altijd mijn ding, ik ben daar heel happy mee. En als ik er mensen gelukkig kan mee maken, dan maakt mij dat des te blijer!”