Een voormalige skiheuvel in het Canadese Laurentides gebergte vormt het toneel voor dit bijzondere weekendhuis dat de unieke omgeving alle eer aandoet. Niet alleen de architectuur en de sfeervolle inrichting maar ook het panoramisch zicht over het woud en Lac Archambault maken dat het gezin van vier hier elk vrij moment wilt spenderen. Voor een ski- maar ook zomervakantie ‘op hoog niveau’.

De ongerepte natuur, het betoverende meer en de besneeuwde skipistes maar ook deze unieke en recent opgeleverde vakantiewoning brengen ons naar Canada en meer bepaald naar het dorpje Saint-Donat. Dit bevindt zich op zo’n 135 km van Montréal, grootste stad van de provincie Quebec en tevens de thuisbasis van architectenbureau Robitaille Curtis dat mocht tekenen voor dit project. Een hele eer, maar tevens een grote uitdaging. De woonst diende immers gebouwd te worden op een steile heuvel die vroeger nog dienst deed als skipiste.

Een niet alledaagse locatie en dit op een hoogte van 742 meter boven de zeespiegel waarmee dit huis behoort tot de hoogst gelegen residenties in de Laurentides, naar verluidt een van de oudste bergketens ter wereld. Een unieke maar dus niet evidente bouwlocatie. De oplossing: een paalwoning. De constructie rust op stevige cederhouten palen die het hele huis verheft boven de grond. Hierdoor kunnen de sneeuw en het smeltwater bovendien onder het huis doorlopen. En in de lente ontplooit zich onder het huis een waar bos van inheemse varens en mossen. Elk seizoen zijn charme.

Houden van hout

Een omgeving zoals deze vraagt om natuurlijke bouwmaterialen. De gevel van de skichalet kreeg rondom een uniforme bekleding van donker gebeitst cederhout. Eén met de natuur in de zomer en in mooi contrast met de witte sneeuw in de winter. Let ook op het dak dat zowaar dezelfde helling aanhoudt als de heuvel. Symmetrie ten top. De dakoversteek werd onderaan afgewerkt met Western Red Cedar, rood cederhout dat ook gebruikt werd voor de afwerking van de plafonds in het interieur. Zoals het een moderne woonst betaamt – zeker in skigebieden – werd er heel veel aandacht besteed aan isolatie en het vermijden van thermische bruggen waardoor de vrieskou ’s winters buiten en de warmte binnen blijft. Zo blijft ook het energieverbruik laag.

De entree bevindt zich aan het einde van een loopbrug met daaronder de berghelling. Buiten is het koud maar eens binnen komt de warmte van het interieur ons meteen tegemoet. Dit is te danken aan het alom aanwezige hout, niet alleen tegen de muren en aan het plafond maar ook op de vloer met parket in licht getint essenhout. Het sobere en lichte kleurenpalet, met voornamelijk wit en zachte grijstinten, en de grote ramen laten het eigentijdse interieur baden in het licht en brengen rust. Een plek om te herbronnen na een hectische week en te genieten van elkaar en de schoonheid van de natuur.

Loopbrug

Als het even kan, brengt het gezin met twee schoolgaande kinderen de weekends en vakanties door in hun ‘Laurentian Ski Chalet’, zoals dit project door de architecten werd gedoopt. De entree bevindt zich aan het einde van een loopbrug met daaronder de berghelling. Buiten is het koud maar eens binnen komt de warmte van het interieur ons meteen tegemoet. Dit is te danken aan het alom aanwezige hout, niet alleen tegen de muren en aan het plafond maar ook op de vloer met parket in licht getint essenhout. Het sobere en lichte kleurenpalet, met voornamelijk wit en zachte grijstinten, en de grote ramen laten het eigentijdse interieur baden in het licht en brengen rust. Een plek om te herbronnen na een hectische week en te genieten van elkaar en de schoonheid van de natuur.

Ruimtelijk gevoel

De hal geeft uit op de grote en langgerekte ruimte die de functies van keuken, eetkamer en woonkamer verenigt en zeer ruimtelijk aanvoelt. De ononderbroken houten vloer strekt zich uit over de volledige lengte. Hoe gezellig ook deze plek, onze blik gaat meteen naar de acht meter brede raampartij die een panoramisch uitzicht biedt over het gebergte, het dichte bos met sparren en esdoorns en als hoogtepunt het prachtige Lac Archambault. Een landschap dat eender welk kunstwerk of stilleven overtreft en waar je niet op raakt uitgekeken. De gestoffeerde bank in kersenhout is de plek bij uitstek om te genieten van al dit moois. Een bank die bovendien dienst doet als handige opbergruimte waarvan je nooit teveel kunt hebben, ook en zelfs vooral in een tweede verblijf. Het mooie aan het praktische gekoppeld.

LEES HET VOLLEDIGE ARTIKEL IN RS WONEN MODERN & HEDENDAAGS NAJAAR 2016