Tussen de velden in het glooiende Oost-Vlaamse landschap bevindt zich deze moderne, statige woonst met een prachtig zwembad en dito tuin. Toch was het plaatje nog niet compleet voor de bewoners. Ze misten nog een extra ruimte voor hun gezin. Daarom klopten ze aan bij BoGarden, een familiebedrijf dat gespecialiseerd is in houtbouw, en vroegen hulp voor een woninguitbreiding.

Het familiebedrijf BoGarden uit Stekene werkt met duurzame houtsoorten. Het is de rode draad in al hun op maat gemaakte ontwerpen. Het bedrijf gaat geen enkele stijl uit de weg: ze nemen zowel hedendaagse landelijke als moderne minimalistische bijgebouwen voor hun rekening. De bijgebouwen kunnen gaan van gastenkamers, tot wellness- en fitnessruimtes, burelen, vergaderruimtes, woninguitbreidingen of poolhouses. In welke verschijningsvorm dan ook, elk houten bijgebouw dat het Stekenens familiebedrijf aflevert, heeft haar signatuur: oog voor detail en een zorgvuldige afwerking.

BoGarden leidde dit project van het begin tot het einde in goede banen, van fundering tot en met binnenafwerking. Het bijgebouw bestaat onder meer uit aluminium en duurzaam hardhout. Voor het witte gedeelte gebruikte BoGarden crépi. De combinatie van crépi met hout zorgt ervoor dat de aanbouw naadloos aansluit bij de stijl van de woning. De terrasplanken bestaan uit ipé, eveneens een duurzame houtsoort. De bewoners wilden een extra leefruimte waar ze jaarrond, zowel in de zomer als in de winter van kunnen genieten. “Het was de uitdrukkelijke wens van de eigenaars dat het bijgebouw warmte uitstraalt. Een kille look was uit den boze. Daarom hebben we veel hout gebruikt”, vertelt Rebecca Bogaert van BoGarden.

In de zomer fungeert het bijgebouw vooral als poolhouse, opdat de jongste telgen van het gezin niet steeds met hun natte voeten de woning in en uit lopen. In de winter, wanneer het zwembad tijdelijk geen dienst doet, beschikken de eigenaars over een extra keuken en woonkamer. Daar kunnen ze zich met hun kinderen nestelen bij een van de grote troeven van dit bijgebouw: de open haard. Ideaal om je er na een avondmaal in je moderne bijkeuken te verwarmen terwijl het buiten vriest dat het kraakt. Gezelligheid troef!

De oriëntatie van een bijgebouw is cruciaal. Dat is in dit geval niet anders. Het poolhouse doet namelijk vooral in de namiddag en ‘s avonds dienst. ‘s Avonds willen de bewoners er van de laatste zonnestralen kunnen genieten. Het is er dankzij de strategische plaatsing en de grote ramen dan ook heerlijk vertroeven bij een lauw avondzonnetje. Bovendien zorgen de grote raampartijen en de gunstige oriëntatie ervoor dat er optimaal gebruik gemaakt kan worden van het daglicht. Overdag baadt het bijgebouw in een zee van licht.

“Daarnaast wilden we het buitengevoel naar binnen halen”, aldus Rebecca. “Daar zorgen de grote schuiframen voor.” Inderdaad, de omvangrijke glaspartijen doen de grens tussen binnen en buiten vervagen. De tuin en de leefruimte lopen als het ware in elkaar over.

www.bogarden.be