Een volwassen interieur, met klasse zonder overdadig te zijn. Het is precies de sfeer die past bij deze villa en deze bewoners. Of ze nu in de keuken – met uitzicht op de zwemvijver – genieten van een croissantje met koffie. Of bij de haard een goed boek lezen. Het plaatje klopt! Vooral ook dankzij de vele designklassiekers.

een mooi huis begint bij een mooie plek. Aan de architect de taak om in zijn ontwerp de omgeving mee te nemen. Dat lukte Alaers & Goetstouwers bij deze nieuwbouwwoning in Berlaar bijzonder goed. Als de maisvelden in volle bloei staan, gaat het huis – dankzij de heel bewust gekozen kleur van de bakstenen – op in het omliggende landschap. De zorgvuldig ontworpen tuin versterkt het natuurlijke karakter nog eens: de zwemvijver ‘meandert’ als een kabbelend riviertje tussen rododendrons en knotwilgen door. Wonen is hier een ware weelde.

Het betere ontbijt

Genieten van de tuin doen de bewoners vanaf het terras, maar ook vanuit de eetkamer en de keuken. Dankzij de grote raampartijen is er een soepele overgang tussen buiten en binnen. In de keuken staan barkrukken van Harry Bertoia klaar voor wie de kok gezelschap wil houden. Om het familiegevoel te benadrukken werd een Saarinen-tafel van Knoll met kleine diameter toegevoegd, tesamen met de vlinderstoelen* van Arne Jacobsen.

Keuzestress?

Interieurarchitect Filip Versmissen van Master Meubel adviseerde de bewoners bij de inrichting. Het was een dankbaar project voor hem: “Dit koppel had maar een paar stukken die ze uit hun vorige woning wilden meenemen. Bijna alles konden we dus, in overleg, opnieuw uitkiezen. Aan mij de taak om in korte tijd de klanten zo goed mogelijk te leren kennen en hun wensen aan te voelen. We zaten direct op dezelfde golflengte, waardoor snel duidelijk was welke stukken – uit het grote aanbod van Master Meubel – een plek verdienden in de woning.”

Designklassiekers

Wat opvalt zijn de vele designklassiekers. Zo is er de bureautafel van Charlotte Perriand. Ze is een van de ontwerpers van de LC 4, beter bekend als de ligstoel van Corbusier. De tafel is gemaakt uit massief, Amerikaans notenhout. De interieurarchitect koos heel bewust voor deze organische vorm. “De bewoners kunnen hem zo draaien dat het voor hen goed aanvoelt. Doordat de tafel geen hoeken heeft, doorbreekt hij de strakke lijnen van de architectuur.” In dezelfde ruimte schittert de Plurima kast van Cassina, ook een ontwerp van Perriand, die het plaatje compleet maakt.

Leder en licht

Je hoeft geen bibliofiel te zijn om de bank bij de haard te waarderen, waar het heerlijk toeven is met of zonder boek. Het cognackleurige anilineleder voelt aangenaam zacht aan. Door de lichttransparante kleur is de natuurlijke tekening van het leder zichtbaar. In combinatie met de Focus-houthaard is het een comfortabele zit- en leeshoek geworden, praktisch gesitueerd vlakbij de eetkamer en de keuken. Behalve het haardvuur zorgt ook de zon hier voor licht en warmte. Schijnt die fel, dan zorgt raamdecoratie van Silent Gliss voor tempering. Een onderhoudsvriendelijke oplossing! “De keuze viel op wit, in dezelfde kleur als de muren. Een donkere kleur zou te veel opvallen”, legt Versmissen uit. “Schijnt de zon en schuif je de gordijnen toe, dan zijn het precies lichtbakken. Fraaie lichtelementen die bovendien het uv-licht tegenhouden dat natuurlijke materialen in huis laat verkleuren.”

LEES HET VOLLEDIGE ARTIKEL IN RS WONEN MODERN & HEDENDAAGS NAJAAR 2016