Door de opwarming van de aarde en het smelten van de ijskappen stijgt de zeespiegel zienderogen. Niemand die er nog aan twijfelt: het water zal uiteindelijk terrein winnen. Het zal dus zaak zijn hier positief op te anticiperen en te komen tot alternatieve leefvormen. En dat we mettertijd almaar meer energie zullen putten uit de zon staat nu al als een paal boven water.

Dus dat het volume van de zeeën en oceanen op aarde zal toenemen is een feit. Vandaar dat wetenschappers en architecten nu al druk bezig zijn met nadenken over nieuwe vormen van wonen en overleven. Zo is de wereld daar ook weeral klaar voor eens het zover is. Een verwittigd mens is er alvast twee waard. Beslist de moeite waard dus om nu al even stil te staan bij allerlei interessante innovaties.

De uitdaging: de constant veranderende situatie op de voet te volgen en er vervolgens zo creatief mogelijk mee om te gaan. Afval verwerken voor binnenhuisinrichting zit in de lift, evenals het gebruik van een welig tierend gewas met een zee van mogelijkheden, met name bamboe. En last but not least zijn er de sublieme creaties die men met het grootste gemak, zo lijkt het wel, in 3D kan printen, van design tot hele huizen.

Jacht op de zon

Eens er minder land is, lijkt het de deskundigen evident dat we meer in, op en boven het water gaan wonen. Daar komt bij dat wordt verwacht dat de wereldbevolking zal aangroeien van zeven naar acht miljard. Belangrijk om mee te geven is het experiment van Planet Solar. Men voer de aardbol rond met een catamaran voorzien van zeshonderd vierkante meter zonnepanelen. De Türanor, wat zoveel wil zeggen als ‘de kracht van de zon’, jaagt constant op de zon en tracht zoveel mogelijk energie te recupereren en op te slaan in een gigantische batterij aan boord. Stel nu dat de zon zich veertien dagen niet laat zien, dan nog kan de boot veertien dagen blijven varen en functioneren.

Vincent Callebaut ziet het enigszins grootser en wil niet enkel onze ecologische voetafdruk verkleinen maar ook de boomende bevolkingsgroei opvangen… Zijn plannen om een heuse onderwaterstad te bouwen krijgen met de dag vastere vorm. Het totaalproject Aequorea oogt megalomaan qua concept maar blijkt bij nader inzien toch al serieus onderbouwd. De stad zou worden geprint met afvalmateriaal dat wordt gerecupereerd uit onze wereldzeeën. Voorraad genoeg.

Leven in harmonie met het water vinden we eveneens terug in het Nlé-project in Nigeria: Lagos Water Communities. Strakke drijvende huisjes zijn het, die ook onderling verankerd kunnen worden voor grotere gezinnen die behoefte hebben aan meer leefruimte. Een lovenswaardig initiatief van lokale architecten om aldus de mensen in deze arme wijk een hoopvol toekomstperspectief te bieden.

Kleinere voetafdruk

Callebaut heeft het niet over wolkenkrabbers maar ‘oceaankrabbers’. Dit gigantische bouwwerk is een halve kilometer breed, telt 250 etages en kan liefst 20.000 mensen huisvesten. Utopische sciencefiction? Wie voorspelde er ooit dat we op een dag naar de maan zouden gaan? Vanzelfsprekend de fameuze Jules Verne. Schrijver Verne was een visionair maar heeft wel gelijk gekregen. Dus wie weet wordt het magistrale totaalproject van deze Belgische toparchitect nog veel sneller een realiteit dan we nu zouden durven vermoeden.

Jacques Rougerie pakt dan weer uit met het prestigieuze Cité des Mériens. Een drijvende stad – 900m X 500m groot en met de look van een reuzenrog – die minimum onderdak biedt aan twaalfduizend mensen. Dankzij de natuurlijke ergonomie zou de vorm bestand zijn tegen elke storm, meent de vooraanstaande Franse architect.

Alexander Remizov uit Rusland heeft dan weer plannen voor een moderne ark van Noah. Het betreft een zelfvoorzienend en hoogtechnologisch systeem dat qua look het midden houdt tussen een onderzeeër en een walvis. Geschikt voor een hele gemeenschap om te gedijen in een door getijden geteisterd gebied.

Hoog en droog

Collega Ken Yeang zoekt het duidelijk hogerop! Hij is echt een enfant terrible, men omschrijft hem wel eens als een van de weinigen die in staat zouden moeten kunnen zijn om onze planeet te redden. Men ziet hem het tij van de klimaatverandering en de verkommering van het milieu keren en ervoor zorgen dat de aarde leefbaar blijft. Yeang noemt zichzelf een eco-architect. Zijn duurzaam ontwikkelde en met groen getooide skyscrapers sieren de omgeving en stemmen de bewoners relaxed en gelukkig. Het lijken wel zwevende tuinen. Een grensverleggende format om echt over in de wolken te zijn. In Milaan tekent Stefano Boeri Architetti voor een vergelijkbaar en even achtenswaardig en virtuoos initiatief. Het wordt er terecht onder de noemer ‘verticaal woud’ gecatalogeerd.

Luxueus leven en wonen in het hooggebergte zal in de toekomst ook geen probleem zijn. Dat bewijst de Gervasutti Refuge van de architectengroep LEAPfactory op de Mont Blanc. Elegant in het dak geïntegreerde zonnecellen zorgen voor de stroomtoevoer. Het lijkt wel een bus die van de kliffen dreigt te vallen maar dat gevaar is onbestaande uiteraard. Qua panorama valt er zeker niet te klagen, het is gewoonweg subliem.

LEES HET VOLLEDIGE ARTIKEL IN RS WONEN MODERN & HEDENDAAGS VOORJAAR 2017