Natuursteen is een verrassend materiaal. Geen twee stukken zijn hetzelfde. En komt er een kras of vlek op? Dan wordt het alleen maar mooier, volgens Angelo Rizzi. Het is juist die imperfectie die natuursteen perfect maakt voor het interieur. En waaraan het voor een groot deel zijn charme dankt. Een mooi voorbeeld van wat marmer aan esthetiek kan toevoegen, is deze keuken in een buitenhuis in het Ardense heuvellandschap. Strak, modern en gemaakt met veel vakmanschap.

In Puglia, in het zuidoosten van Italië, werd hij geboren: Vito Rizzi. Hij maakte er kennis met het steenhouwen en de rijke historie van dit ambacht. Nu levert hij samen met zoon Angelo en een team vakkundige medewerkers vooraanstaand maatwerk in natuursteen. De naam van het bedrijf? Il Granito. Je kunt er terecht voor een alledaagse vloer, maar ook voor grensverleggende projecten. En dat ook in de letterlijke zin van het woord. Want Il Granito levert zijn vakwerk af tot ver over de landsgrenzen. Van Moskou tot New York. En van Kopenhagen tot Dubai. Een recent maatwerkproject is de keuken van deze oude villa in de Ardennen. Afgelopen zomer werd het huis volledig gerenoveerd, inclusief een afwerking met supermoderne ramen en dito interieur.

Contrast en detail

Wanneer je vanuit de tuin door de glazen pui naar binnen kijkt, springen ze direct in het oog: twee grote natuurstenen eilanden, midden in de keuken. Het ene bevat de spoelbak, het andere de kookplaat. De blokken zijn gemaakt van 2 centimeter dik Carrara-marmer, dat doorloopt in de vloer. Het vormt een mooi contrast met het oude visgraatparket in de rest van de woning. Bijzonder in deze keuken zijn de details. Zo is het marmer in verstek gezaagd en verlijmd, ook – en dit vraagt om het betere freeswerk – bij de kookplaat en de spoelbak. De lijnen van de vloertegels die tussen de blokken liggen, verspringen nog geen millimeter. Een mooie aanvulling is de zwevende marmeren zitbank die aan het kookeiland is bevestigd en die, net als de keukenblokken, een matte afwerking kreeg.

Carrara

Carrara is een klassiek marmer dat al eeuwenlang in Italië wordt gebruikt. Het gesteente is afkomstig uit Toscane en vernoemd naar de streek waar het vandaan komt: Massa-Carrara. “Daar, in de Apuaanse Alpen, ligt het mekka van het Europese marmer”, vertelt Angelo Rizzi. “De geschiedenis bewijst dat beeldhouwers en architecten er vele jaren terug al mee werkten. Michelangelo gebruikte marmer voor zijn David en Pietà en we vinden het terug in het Colosseum in Rome. Zelfs in gewone Italiaanse winkelstraten liggen marmeren tegels op de vloer. Begin 1900 was Carrara-marmer gewild door de opkomst van de art deco met zijn strakke, eenvoudige vormgeving. Ook de laatste tijd is er meer en meer vraag naar. Waarom? Omdat het een neutrale uitstraling heeft én een goede prijs-kwaliteitverhouding.”

Met de jaren meer karakter

Is het een logische keuze: marmer voor de keuken? Veel mensen denken van niet, omdat het materiaal niet kras- en zuurbestendig is. Dit plaatst architecten voor het dilemma: kies ik voor een materiaal dat die eigenschappen wel heeft, of ga ik vooral voor schoonheid? “Velen verkiezen dan toch de esthetiek boven duurzaamheid”, vertelt Angelo. “Dat het materiaal leeft, geeft het juist zijn charmes. Het is net als met een houten snijplank. Die is na vijf jaar gebruik ook veel mooier dan wanneer je hem net nieuw uit de winkel hebt. Dankzij de krassen en vlekken van het dagelijks gebruik krijgt hij steeds meer karakter.”

Tijdloze schoonheid

Marmer mag dan niet 100% krasbestendig zijn, andere materialen hebben weer andere nadelen. Angelo: “Kwartscomposiet bijvoorbeeld is wel kras- en vlekbestendig, maar kan weer niet tegen hitte. Zet je daar een hete pan op, dan ontstaan er brandkringen die je niet meer weg krijgt. Keramiek heeft als nadeel dat het zwakke zijkanten heeft. Sla je daar met een pan tegen, dan vliegt er een stukje af. Die schade is niet te herstellen, terwijl dat bij marmer wel kan. Zit er een kras of vlek op de vloer, dan kun je die altijd opnieuw opschuren.” Het verklaart ook waarom marmer zo’n tijdloos materiaal is dat in veel luxueuze interieurs wordt gebruikt. Nu, maar ook vroeger al.

LEES HET VOLLEDIGE ARTIKEL IN RS WONEN MODERN & HEDENDAAGS NAJAAR 2016