Een geoliede samenwerking tussen architect en interieurbouwer, daar staat of valt de realisatie van een bouwproject mee. Weygers Totale Projectinrichting is dan ook de ideale sparringpartner van architecten. De firma vertaalt de meest complexe plannen in een smetteloze uitvoering. Daarvan is deze nieuwbouwwoning in Arendonk een uitstekend voorbeeld.

Weygers Totale Projectinrichting zag het licht in 1986. Het familiebedrijf heeft een vijftigtal mensen in dienst, die samen een onklopbare kwaliteit garanderen. De medewerkers zijn gespecialiseerd in uiteenlopende disciplines: van gyproc-werkzaamheden voor plafonds en wanden tot de productie en plaatsing van maatmeubilair en binnendeuren. In samenwerking met vaste externe partners realiseert Weygers uiteenlopende totaalprojecten.

Totaalprojecten zonder kopzorgen

Weygers realiseert vooral totaalprojecten voor kantoren, retail, industrie, de automobiel- en de zorgsector. Op het palmares prijken knappe realisaties bij gerenommeerde bedrijven, hippe winkels en stijlvolle kantoren. Hoewel de firma veelal samenwerkt met (interieur)architecten en designers, begeleidt Weygers ook zélf zijn klanten op het vlak van materialen en uitvoering. Resultaat: feilloos maatwerk binnen de vooropgestelde planning en budgetten.

Vlekkeloze samenwerking met AIM

Het project in Arendonk is atypisch voor Weygers in die zin dat het hier een privéwoning betreft. Weygers werd erbij betrokken op vraag van architectenbureau Architects in Motion (AIM) in Turnhout. AIM heeft een sterke reputatie en een indrukwekkende erelijst, zowel in de openbare als de privésector. Het architectenbureau onderscheidt zich met getalenteerde en innoverende creatievelingen die lak hebben aan hokjesmentaliteit. De architecten spelen perfect in op de complexe problematiek van ruimtelijke planning, architectuur, interieurontwerp en duurzaam bouwen.

Markante interpretatie van oude typologie

Het bouwvolume van de woning werd bewust strak gehouden, als een hedendaagse expressie van een langgevelhoeve. De woning sluit als vanzelfsprekend aan in de landelijke setting, ook al heeft de buitenkant niks vandoen met de aloude typologie van de hoeve. De volledige buitenschil bestaat uit geglazuurde tegelpannen in een warme wijnrode kleur met koperen afwerkingsdetails. Omdat de bewoners op zoek waren naar rust, kunnen de ramen volledig worden afgesloten met gemotoriseerde luiken. Het introverte karakter van het huis wordt achteraan doorbroken door een glazen uitbouw met een magnifiek zicht op de weidse, landelijke omgeving. De tuin heeft een minimum aan visuele schermen om het uitzicht niet te belemmeren.

Blanco canvas, boeiende inhoud

Architect Mieke Goris nam het project over van een externe architect die bij de start van de ruwbouwwerken uitviel door ziekte. Mieke veranderde niets aan het volume en de indeling van de woning, maar herbekeek het interieur in functie van de wensen van de opdrachtgevers. De nadruk ligt op verstilling en ruimtelijkheid: alle wanden, vloeren en plafonds werden uitgevoerd in zuiver wit en mat zwart. De ‘materieloze’ basis met een witte polyurethaanvloer is als een blanco canvas, waaraan de bewoners persoonlijke accenten kunnen toevoegen. Contrasterende texturen – gefumeerde spiegels, opvallende natuursteen, grof geknoopt tapijt, … – zorgen ervoor dat het geheel boeiend oogt in plaats van monotoon.

Plafond kleurt buiten de lijntjes

Weygers stond in voor de uitvoering van alle muren en plafonds, waarvan die in de leefruimte de grootste uitdaging vormde. Omdat de dubbele hoogte van het plafond afbreuk deed aan de intimiteit, bedacht Mieke een ingenieuze oplossing: ze verlaagde het plafond boven de zithoek met een golvende ‘beweging’ waarin ronde vormen en strakke knikken elkaar afwisselen. De breedte van de golven is exact dezelfde als die van de ramen en de ruimte tussen de ramen, wat voor een ritmische dynamiek zorgt. Boven de inkom zien we hetzelfde in spiegelbeeld. De bijzondere vormgeving van het plafond met geïntegreerde verlichting is ronduit adembenemend – een huzarenstukje dat Weygers feilloos tot een goed einde bracht.

LEES HET VOLLEDIGE ARTIKEL IN RS WONEN MODERN & HEDENDAAGS VOORJAAR 2017