studio k is van geen kleintje vervaard. Het bureau van Karlien Heremans richt zijn creatieve pijlen op binnen- en buitenruimtes. Samen met haar medewerkers voert ze projecten uit op het draagvlak tussen architectuur, interieur en exterieur.

Band tussen binnen en buiten

Zaakvoerster Karlien Heremans voltooide eerst haar studie tuinarchitectuur, en stak daarna nog een master interieurarchitectuur op zak. Dat Karlien kaas heeft gegeten van beide disciplines, is een belangrijke meerwaarde voor haar klanten. Zo verweeft ze immers feilloos binnen- en buitenruimte tot een vanzelfsprekend geheel. Interieur en exterieur sluiten niet alleen op elkaar aan. Ze gaan in dialoog, en het ene vloeit voort uit het andere.

Projecten zonder kopzorgen

studio k begeleidt zijn klanten van voorontwerp tot opvolging van de projecten, zowel voor nieuwbouw- als voor renovatieprojecten. Karlien rijmt esthetiek aan behoeften en functionaliteit, met een gezonde zin voor perfectionisme. Als klant geniet je bovendien grote gemoedsrust: studio k waakt over je budget, verzorgt de follow-up van de werkzaamheden, en treedt op als tussenpersoon voor alle betrokken partijen.

Haal het zonnetje in huis

Kenmerkend voor de projecten van studio k zijn puurheid, eerlijke materialen en oog voor detail. Dat blijkt ook uit de uitbreiding van een halfopen bebouwing nabij het centrum van Leuven. Karlien nam het huis grondig onder handen, in samenwerking met architect Rob Mols. Ze toverden het samen om tot een lichte en zonnige woning waar de good vibes van afspatten – ja, zelfs als het regent.

Functie en sfeer

Karlien en Rob stemden het ontwerp af op de levensstijl van de bewoners: een koppel met een passie voor sport, reizen en boeken. In iedere ruimte van dit huis merk je dat de indeling en de aankleding is gestoeld op uitgesproken ideeën. Zo zien we een afwisseling tussen lichte, open ruimtes en donkere zones met een intieme sfeer. Door materialen en kleuren te herhalen, worden de vertrekken visueel met elkaar verbonden. Toch heeft elke ruimte een eigen sfeer en een duidelijke functie: van ontspannen en lezen tot sporten. De boeken, schilderijen en hebbedingen van het koppel geven het interieur een persoonlijke toets.

Licht, zicht, textuur

Rob ontwierp een vernuftige uitbreiding die het niveauverschil van ruim drie meter tussen straat en tuin overbrugt, én die het licht van vooraan – zuid georiënteerd – tot achter in de woning trekt. Een patio in het midden versterkt het concept van de doorzonwoning, en creëert een intieme zone tussen de sporten leefruimte. De kolommen, balken en afwerkingsplaten van de houtskeletbouw werden bewust zichtbaar gelaten. De gevels werden donker afgewerkt (Thermowood Rubio Monocoat charcoal) en de ramen zijn in zwart aluminium – een geslaagd contrast met het lichte interieur. Karlien speelde zowel binnen als buiten in op de tegenstelling tussen licht en donker.

Voer voor leesfanaten

In de inkom op straatniveau werden de oude tegelvloer en trap bewaard. Een lange kastenwand tjokvol boeken loopt langs de trap door naar de eerste verdieping. Naast de inkom ligt de bibliotheek: een stemmige ruimte met een donker gebeitste eiken vloer en kasten. De luikjes houden nieuwsgierige blikken buiten, terwijl er toch nog veel daglicht binnenstroomt. De gekleurde boekenruggen en de gele stoelen fleuren de kamer op.

LEES HET VOLLEDIGE ARTIKEL IN RS WONEN MODERN & HEDENDAAGS VOORJAAR 2017