Dit verhaal is een verhaal over tactiele materialen, materialen met een smoel. Ze zijn niet alleen gekozen omwille van hun esthetiek maar ook om hun functionaliteit. Dit samen met een uitgekiend kleurenpalet van zachte beigetinten en natuurkleuren vormen ze de basis van dit interieur. De opdrachtgevers hadden er alle vertrouwen in en gaven interieurarchitect Steven Van Compernol carte blanche.

In een nieuwe verkaveling op een hoekperceel in Eernegem richtte interieurarchitect Steven Van Compernol in samenwerking met architect Rudy Vandeputte deze woning in. De opdrachtgevers hadden een ander project van Steven en Rudy gezien. Ze waren volledig in de wolken. Het klikte meteen en ze gaven de interieurarchitect een grote vrijheid. “Ik kon heel ver gaan in het voorstellen van kleuren en materialen. Dat is natuurlijk niet altijd het geval. Van verlichting, meubilair, gordijnen, schilderwerken tot de kleur van het leder van de lounge stoelen, alles heb ik mee mogen kiezen”, stelt Steven.

Het is een vrij grote woning, gelegen op een hoek met achteraan een flink stuk tuin. Rode draad doorheen dit project is het gebruik van tactiele materialen. De materialenkennis van Steven is groot. Gezwind combineert hij exquise materialen zoals natuurstenen vloeren en werkbladen, houten parket, gezandstraald eikenhout en keramische materialen. Het zijn allemaal materialen die een bijzondere oppervlaktestructuur vertonen. Die kan zowel bruut als juist heel fijn zijn.

Het raam op de overloop van de trap vormt een uitspringend volume van vier meter hoogte. Aan de oprit / inkom fungeert dit raam als een lichtbaken voor bezoekers. Dat was één van hun wensen. De inkomhal is twee verdiepingen hoog met een passerelle op het eerste die naar de nachthal met de slaapkamers leidt. Het raam aan de brengt heel veel licht naar binnen.

Natuursteen

Het eerste wat opvalt is de brute natuurstenen vloer ‘Pierre de Tavel’. Een nogal gewaagde keuze, maar wat een mooi resultaat. De vloer bepaalt voor een groot stuk het karakter van dit interieur. De natuursteen heeft het uitzicht van een ruw maanlandschap met opvallende poriën en bijzondere kleur. “Het is een vrij specifieke kleur maar vooral de structuur is belangrijk”, legt Steven uit. “We hebben met een moderne voeg gewerkt en gekozen voor een vrij groot formaat van 50/80 cm. De tegels zijn in wildverband gelegd. Het brute materiaal hebben we heel strak toegepast met rechte zaagsnede maar dan geplaatst in een oud patroon, in wildverband. Op die manier krijg je een samenspel van moderne lijnen en ruwe materialen.”

Het keukentablet is uitgevoerd in dezelfde natuursteen maar niet gezandstraald. Het werkblad kreeg een andere oppervlakteafwerking waardoor het er iets donkerder uitziet en een andere look heeft. De keuken is uitgevoerd in donker gekleurd eikenhout, vrij glad afgewerkt. De wandhaardkast in de zithoek is eveneens gemaakt in eikenhout maar met een heel andere afwerking. Het hout is gezandstraald waardoor het een ruw oppervlak krijgt en is nadien gepatineerd met zilververf. “Het borstelen, zandstralen of schuren zorgt ervoor dat je een andere structuur en een andere look krijgt. De specifieke afwerking wordt gekozen in functie van de esthetiek en de functionaliteit.” De binnenkant van de kasten is uitgevoerd in laminaat in een zachte lilakleur, verwijzend naar het tapijt in de leefruimte. Heel subtiel brengt Steven kleuraccenten aan in het zachte kleurenpalet dat overwegend uit zachte zandkleuren, beige, grège en vergrijsde eiken bestaat.

Bureauput

Wat waren de wensen van de opdrachtgevers? “Het is een vrij grote woning. De opdrachtgevers komen uit een klein appartement en hebben drie dochters. De indeling is vrij eenvoudig en bestaat uit een inkomhal, vestiaire, toilet, open leefruimte met keuken, eetplaats en bureau enkele treden lager.” Het thuisbureau ligt een stukje lager, verzonken in de vloer. Als je aan het bureau zit, kijk je uit over het maaiveld van de tuin. Dit was één van de wensen van de eigenaars. Ze kozen er ook voor om het bureau midden in de keuken en eetkamer te plaatsen. De kasten maken een onderscheid tussen de bureauput en de eetplaats. Tussen de eetkamer en het salon zit een schuifdeur. Wanneer de jongeren televisie willen kijken of als er bezoek komt, kan het salon afgesloten worden.

LEES HET VOLLEDIGE ARTIKEL IN RS WONEN MODERN & HEDENDAAGS VOORJAAR 2017