Wonen op het platteland? Het hoeft lang niet altijd rustiek te zijn. Dit wordt overtuigend aangetoond door dit architecturaal project in het Engelse Suffolk. Waar ooit enkel een boerderij stond, pronkt vandaag zowaar een impressionante eigentijdse woonst waarin de bewoners één zijn met het al even indrukwekkende groene kader. Cutting edge technologie en materialen verzoend met oude en lokale elementen die het geheel karakter geven.

Het Engelse platteland met zijn groene landschappen, grazende schaapjes en oneindige wandelmogelijkheden, ik kan er, en velen samen met mij, niet anders dan van houden. Deze unieke woonst brengt ons naar Suffolk, een graafschap aan de oostkust van Engeland. Een streek met charmante dorpjes, Middeleeuwse steden maar ook met een natuurlijke schoonheid waar de bewoners van dit huis alvast elke dag met volle teugen van genieten. Wood Farm, zo heet dit architecturaal hoogstandje, is een project van het Londense Studio RHE dat reeds heel wat bekroonde projecten op zijn palmares heeft staan. Inventiviteit en duurzaamheid staan hoog op de checklist, net als het enten van het project op de natuurlijke omgeving. Een woning één met het groene kader en met een dunne lijn tussen het binnen- en buitengebeuren.

Compromisloos eigentijds

Een volwaardig ‘Country House’ zonder te vervallen in de rusticiteit of klassieke cottagestijl? Dat is Woodfarm, compromisloos eigentijds zonder daarbij wat ooit was te verloochenen. Op dit domein stond ooit een boerderij waarvan nog diverse elementen terug te vinden zijn, weliswaar eigentijds omkaderd waardoor het geheel een mooi samenhangend geheel vormt. De enorme kaderloze glaspartijen en porseleinen muurbekleding kunnen het uitstekend vinden met de rijke mix aan traditionele materialen waaronder gerecupereerde en handgemaakte Suffolk bakstenen en terracotta tegels, gegalvaniseerd staal, vuursteen en eikenhout. Het strakke, eigentijdse en hoogtechnologische dat het verleden en authentieke de hand reikt, zonder daarbij de consequente moderne stijl te verloochenen.

Vakantiegevoel

Het vakantiegevoel is hier compleet en begint al bij het oprijden van de met linden afgeboorde laan die naar het huis leidt. Van hieruit kan men, achter de bestaande bakstenen muren, al een glimp opvangen van de moderne structuur in glas en zink waar het koppel, dat het voorrecht heeft hier te wonen, dagelijks kan genieten van al het moois dan hen omringt. Eenmaal binnen, ontdekken we een choreografische opvolging van ruimtes die dienst doen als een driekamerwoning. Extra accommodatie van doen? Het geheel staat bovendien in verbinding met de aangrenzende gegalvaniseerde zwarte schuur die herinnert aan de tijd van weleer en een onlosmakelijk deel vormt van het bijzondere totaalplaatje.

Genieten van elk seizoen

De bestaande agrarische gebouwen vormen samen met het nieuwe gedeelte vandaag één samenhangend en –horend geheel. Staal, hout en vooral zeer veel glas zetten de toon in het nieuwe gedeelte dat dan een uniek zicht biedt over de groene vlakte. Hier kan men als nergens anders genieten van de charmes van elk seizoen en het moois dat het Engelse platteland te bieden heeft. De grote openschuifbare glazen wanden maken dat de grenzen tussen binnen en buiten vervagen. Wanneer de zon de temperatuur de hoogte in jaagt, gaat alles open en wordt de woonkamer als het ware een royaal en luxueus overdekt terras van waar men zo in het zwembad duikt. Het zalige buitenleven in ‘the English countryside’.