Christophe erfde een appartement aan de kust van zijn vader. Het zou hun tweede verblijf worden, ingericht in een totaal andere stijl dan hun woning. Geen gezellig landelijk interieur in ‘Flamant-stijl’ maar een super strak, minimalistisch interieur, want dat geeft hem rust. Het drie verdiepingen tellende appartement werd volledig gestript behalve één kamer: het bureau van zijn vader. De kamer met het klassieke Engels bureau houdt zijn herinnering levend.

Het appartement bekleedt de drie bovenste verdiepingen – van het zesde tot het achtste – van het appartementsblok. “Het was een typisch interieur uit de jaren tachtig, begin jaren negentig. Het gedemodeerde interieur hebben we eruit gehaald en het appartement volledig gestript tot op de betonplaten”, vertelt architect Peter D’hoore van dodo architecten uit Antwerpen. De nieuwe eigenaar wilde vooral een strak interieur met duidelijke rechte lijnen.

Blikvanger

Architect Peter D’hoore tekende de indeling en al het vaste meubilair dat op maat gemaakt is. De vroegere spiltrap werd weggenomen en op een andere plek in het interieur kwam een nieuwe trap volledig ontworpen door de architecten. De nieuwe open trap uit wit gelakt staal met eikenhouten treden is een echte blikvanger. De trap is het bindmiddel tussen de verschillende verdiepingen en is bovendien een bijzondere en bindende factor in het interieur. De witte stijlen reflecteren het licht – net een glanzende toorts – en werpen lange schaduwen op de muur. De trap leidt je blik naar boven en over de volledige hoogte is een ingewerkte wit gelakte wandkast gemaakt. Dit is misschien wel de enige plek in dit strakke appartement waar boeken en kleurrijke objecten kunnen uitgestald worden.

Zithoek

De meubelen zijn met zorg uitgekozen samen met Master Meubel uit Turnhout. Elk meubel komt volledig tot zijn recht in het hagelwitte interieur. In de zithoek lonkt een gezellige sofa met chaise longue, model ‘Pianoalto’ van Zanotta met sierkussens van Missoni Home. Ook een opvallend item in de zithoek is een handgeweven tapijt van Kinnasand. Drie ronde salontafels – model ‘Fat-Fat’ van B&B Italia – hebben als trouwe butlers postgevat naast de sofa. De twee met leder beklede fauteuils model ‘Utrecht’ van Cassina maken het plaatje compleet.

Lichtkoepel

De lichtkoepel op de overloop is een knipoog naar de vroegere spiltrap. Op precies dezelfde plek plaatste de architect een super dik dragend glas met led-verlichting. De lichtkoepel moet zijn status van blikvanger delen met een houten relaxstoel: de ‘Tokyo Chaise Longue’ van Cassina met een salontafel ‘Fat-Fat’, deze keer in een zwarte versie, in de buurt. Het stoffen matrasje op de ligstoel zorgt voor extra comfort.

Warm versus wit

“Het meubilair geeft het strakke, witte interieur een warme uitstraling”, stelt interieurarchitecte Isabelle Vetters van Master Meubel. “Wij hebben ook de houten jaloezieën van Luxaflex en alle gordijnrails van Silent Gliss voorzien. De gordijnen in 100% linnen – model ‘Pimento’ van Kinnasand – evenals de zitkussens in leder en rugkussens op de zitbank in de keuken – bekleed met Kvadrat stof – zijn gemaakt in het naaiatelier van Master Meubel. De schalen met houten deksel van Vincent Van Duysen voor het Belgische ‘When objects work’ zijn heel mooi en dankbaar in een interieur.”

LEES HET VOLLEDIGE ARTIKEL IN RS WONEN MODERN & HEDENDAAGS VOORJAAR 2017