Een buitenverblijf aan de Belgische kust – wie wil dat nu niet? Een net gepensioneerd koppel maakte zijn droom waar, en kocht een bijzonder appartement in Koksijde. De ietwat futuristische architectuur van het pand, de inrichting zonder ruis en de wondermooie wisselwerking met de omliggende duinen zijn jaloersmakend.

Trio van talent

Govaert & Vanhoutte uit Brugge ontwierpen het gebouw met volkomen samenklank tussen massa, ruimte en lichtinval. Rietveld Projects bouwde het met passie. En Artipool verzorgde de volledige inrichting met een pure, functionele esthetiek die de bewoners op het lijf is geschreven. Artipool was trouwens niet aan zijn proefstuk toe met dit ontwerp: het koppel deed eerder al een beroep op interieurarchitecte Kaat Spelier voor de verbouwing van hun hoofdverblijf.

Thuiskomen aan zee

De bewoners hebben allebei wortels aan de Belgische kust. En hoewel ze al lang in het binnenland wonen, snakten ze naar een tweede verblijf in hun vroegere habitat. Terwijl Residentie Charlotte Perriand nauwelijks in de steigers stond, trokken ze er met Kaat naartoe om zich een beeld te vormen van hun toekomstige buitenverblijf. Kaat neemt per definitie de wensen van de klant als de spil van haar ontwerpen. Ze kon zich prima inleven in de verzuchtingen van het koppel, en trok hen moeiteloos over de streep.

Geknipt voor de context

Naast de krachtige en tegelijk geraffineerde uitstraling van het gebouw, vormt de ligging een weergaloze troef: het appartement grenst aan een natuurgebied met duinen die een grillige schoonheid etaleren. De zuivere lucht, de zee en het strand, het schouwspel van de golven, de wuivende halmen, de stekelige duindoorns, … zelfs zonder poëtische inborst val je hiervoor in katzwijm. De bouwstijl van het pand sluit bovendien perfect aan bij zijn omgeving. Het onderscheidt zich van de banale gebouwen aan de kust met een vormgeving die evenwichtig integreert in het landschap.

Functioneel en hoogwaardig

Het appartement heeft een oppervlakte van zo’n 120 vierkante meter. Op het oorspronkelijke plan waren drie slaapkamers voorzien. De opdrachtgevers gaven echter de voorkeur aan één royale slaapkamer annex badkamer en dressing. In de leefruimte kan bovendien een tweepersoonsbed geïnstalleerd worden in de kloeke, multifunctionele wand. Kaat hield bij de inrichting maximaal rekening met de sfeer en de emoties die kust oproept. Ze gebruikte duurzame en natuurlijke materialen, betrok het exterieur bij de aankleding, en integreerde weinig maar weloverwogen kleuren. Het ontwerp is van een grootse eenvoud, met subtiele details en stille wenken.

Ruimtelijkheid en rust

De grote open leefruimte is het toonbeeld van perfecte verhoudingen, met een maximum aan symmetrie en evenwicht. De lengte wordt mooi benadrukt door de wandkasten, de lange eet- en werktafel, de parketplanken en de plaatsing van de verlichting. In deze ruimte komen alle functies samen: van eten en werken tot verpozen en naar de eindeloze horizon staren. De enorme wandkasten bieden ontzettend veel opbergmogelijkheden zodat niets de harmonie en de rust verstoort.

Materialen met mate

De materialen hield Kaat bewust beperkt. Overal ligt dezelfde eiken parket – met uitzondering van de vloer aan het keukenblok en in de douche. Op die plekken werd gekozen voor een keramische tegel in parketformaat – en mét de structuur van parket – om de uniformiteit met de eiken planken te bewaren. De wandkasten combineren laminaat en smetteloos lakwerk. Buitenbeentje vormt de centrale wand in donker gebeitst eikenfineer. De wand is deels functioneel – opbergruimte en scheiding tussen de keuken en de zithoek – en deels architecturaal: de centraal geplaatste donkere monoliet onderstreept de kloeke bouwstijl en de betonnen structuur.

LEES HET VOLLEDIGE ARTIKEL IN RS WONEN MODERN & HEDENDAAGS VOORJAAR 2017