Voor het eerst doet badkamerfabrikant Duravit beroep op een vrouwelijke ontwerpster. De Deense designer Cecilie Manz brengt de vrouwelijk touch in de badkamer. Haar badkamercollectie ‘Luv’ – een combinatie van Scandinavisch minimalisme en tijdloze elegantie – kreeg veel bijval op de internationale vakbeurs ISH 2017 in Frankfurt.

Cecilie Manz bracht een groot deel van haar jeugd door in de werkplaats van haar ouders Bodil en richard – beide bekende Deense keramiekkunstenaars. tijdens haar samenwerking met Duravit kreeg cecilie nu zelf de gelegenheid om met keramiek aan de slag te gaan en een complete badkamercollectie te ontwerpen.

Scandinavisch minimalisme

We ontmoeten cecilie Manz op de drukke stand van Duravit in Frankfurt. hoe ben je bij Duravit terechtgekomen? “Drie jaar geleden werd ik door hen gecontacteerd. Duravit heeft veel verschillende departementen en dat was compleet nieuw voor mij. het is ook de eerste keer dat ik een badkamer ontwerp.” Met de badkamercollectie ‘luv’ brengt Duravit haar interpretatie op Scandinavisch design, een combinatie van Scandinavisch minimalisme met een tijdloze, zachte elegantie. wat vind je belangrijk in een badkamer? “Alles draait rond water in de badkamer. De badkamer moet een comfortabele plek zijn waar je je omringt met mooie dingen. het is een complexe, vaak kleine ruimte. Functionaliteit is ook heel belangrijk in een badkamer.”

Keien op het strand

“ik had bij mijn ontwerp voor Duravit al vanaf het begin het beeld voor ogen van een met water gevulde schotel op een eenvoudige tafel. uit deze gedachte is ‘luv’ ontstaan. Zachte geometrische vormen kenmerken de collectie. Voor de bovenbladen van de badkamermeubels heb ik gekozen voor verschillende materialen die ik combineer. ik wilde graag werken met steen. wanneer ik op het strand ga wandelen, verzamel ik allerlei keien in verschillende kleuren. Blijkbaar is dat typisch vrouwelijk, vindt mijn echtgenoot als ik weer eens met een verzameling keien thuis kom. Mijn verzameling gebruik ik ook voor mijn werk. De kleuren inspireren me. ik houd van de verschillende grijstinten. Bij mijn eerste presentatie gebruikte ik de keien. composietsteen heeft nog altijd diezelfde materialisatie als steen en is verkrijgbaar in verschillende kleuren. je krijgt een totaal ander resultaat als je kiest voor een donker of eerder een licht bovenblad. Speciaal voor deze collectie ontwikkelde Duravit porselein met een subtiele, matte fi nish en nieuwe glazuurtinten. ik wou een matte fi nish aan de buitenzijde van het porselein.”

Vrouwelijke touch

Je bent de eerste vrouwelijke ontwerpster voor Duravit. Is die vrouwelijke touch te zien in jouw collectie? “Het was een nieuwe wereld die voor me openging en een bijzondere uitdaging. De badkamerwereld wordt gedomineerd door mannen. Ik stelde heel veel vragen. Waarom kan dit niet? Zo kon ik grenzen verleggen. Ik denk daar niet over na of mijn collectie vrouwelijk is. Misschien is het te zien aan de details. Vrouwen kunnen zich beter inleven in een situatie. Voor mij is de essentie een eenvoudige tafel, een waskom en een spiegel.”

LEES HET VOLLEDIGE ARTIKEL IN RS WONEN MODERN & HEDENDAAGS VOORJAAR 2017