Vernieuwende, originele, custom made interieurs. Dat is het handelsmerk van interior designer Nanne Schuiveling. Omdat ze bijna alle meubelen zelf ontwerpt, is geen interieur hetzelfde. Een inrichting die aan alle kanten Nanne Schuiveling ademt, zul je dan ook niet vinden. Want deze ontwerpster luistert naar haar klanten en legt hun ziel in de woning. Natuurlijk is er één uitzondering: haar eigen woning. Die is 100% Nanne. We namen een kijkje in haar villa in de Oisterwijkse bossen, op een steenworp afstand van de Belgische grens.

Slooppand. Verbouwing. Woondroom. Dat zijn de drie stadia die deze bungalow doorlopen heeft. Het resultaat mag er zijn: een open, lichte woning waar Nanne en haar gezin – de twee zoons beschikken over een eigen vleugel – met veel plezier wonen. Zowel de tuin als het interieur is een juweeltje. Aan de achterzijde loopt de tuin over in het bos, aan de voorzijde vergroot een buitenkamer het woongenot. Alle ruimtes zijn ingedeeld vanuit een functionele gedachte: wat heb ik nodig en hoe realiseer ik dat? Ook kenmerkend voor het werk van Nanne is aandacht voor de ruimtelijke beleving. Die uit zich in looproutes in de woning en een gelijkmatigheid in het ontwerp die rust geeft. “Mijn interieur is best gewaagd”, zegt Nanne. En daar is ze trots op. Want lef hebben en keuzes durven maken, is iets wat zij enorm waardeert.

Splitlevel bungalow

Met geduld, passie en grote creativiteit werkte Nanne naar het eindresultaat toe. “Fijn is het licht dat van voor naar achter door de woning valt,” vertelt de ontwerpster, “zeker met een bungalow is dat prettig.” Door een gedeelte van het dak in de woonkeuken te verhogen, is een splitlevel gecreëerd. Dit wordt weinig toegepast in moderne architectuur, maar geeft het pand een aangename speelsheid. Voor donkere uren hangen er vijf koperen lampen boven de bank, goed voor een warme sfeer. “Een lichtplan is heel belangrijk voor een woning”, vertelt Nanne. “En dat houdt niet op bij wat zichtbaar is. Ook binnen in kasten en keukenlades is licht handig.” Verlichting van onder andere Modular Lighting is favoriet bij de ontwerpster. Kaarsen komen haar huis niet in: “Ik heb een hekel aan kaarsen. Als je daarmee een interieur moet opleuken, dan heb je het niet goed gedaan.”

Beleving in het vlak

Keuken, tafel, haard, het zijn stuk voor stuk eigen ontwerpen van Nanne. De keuken – waar prachtig indirect licht binnenvalt – is gemaakt van gebogen Corian, gecombineerd met eikenhout. De fronten van de kastjes hebben een 3D-reliëf, waardoor je meer beleving krijgt in het vlak. Dat effect komt ook terug in het tafelblad, waarvan de zijkanten inspringen. Die tafel is zo bedacht dat als je er twee van hebt, de zijkanten als puzzelstukjes in elkaar vallen. De kromming in het onderstel komt terug in het kookeiland. Al heel wat klanten van Nanne bestelden deze tafel voor hun eigen interieur. Kleur, materiaal en blad kan iedereen naar eigen smaak kiezen.

Pierre, Christine en Erwin

Nog zo’n bijzonder, eigen ontwerp is de cafébank waarop je zicht hebt vanaf het kookeiland. Achter de bank een wand met akoestische, vilten panelen. Doordat de gecapitonneerde knopen richting plafond kleiner worden, is een vals perspectief gecreëerd. Ook dit is weer zo’n speels element dat het werk van Nanne kenmerkt. In de living, bij de gashaard en de Twiggylamp van Foscarini, valt een Artifort-stoeltje in het oog. Het is door Nanne zelf bekleed met een stof van Pierre Frey – gespot op een beurs in Parijs – en heeft daardoor een originele uitstraling. Zitten kan ook op de poef van Christine Meindertsma, gemaakt van het wol van één schaap. “Allemaal marketingflauwekul,” lacht Nanne, “maar wel gaaf.” Bijzondere bijzettafeltjes van ClassiCon geven de ruimte extra cachet. Wie wat bijzonders wil zien, kan door het kingsize boek van Erwin Olaf bladeren, dat in de kamer ligt uitgestald. Natuurlijk wel eerst handschoentjes aan!

Individualisme als trend

“Individualisme is een trend, zowel in de architectuur als in de interieurwereld”, vertelt Nanne. “Mensen laten steeds meer zien wie ze zijn en waarin ze zichzelf onderscheiden, bijvoorbeeld wat voor reizen ze maken. Die diversiteit maakt mijn werk zo leuk. Voor iedere klant maak ik een persoonlijk ontwerp.” Aan een geheel eigen touch ontbreekt het ook in haar eigen woning niet. Bij binnenkomst – er is geen hal, dus je staat direct in de woonkamer – springt direct een besnorde hoedenpop in het oog. Bij de haard hangt de eerste tekening die haar man ooit maakte, bij de boekenkast een afbeelding van Einstein. Deze laatste – “die man is zo grappig” – past bij de vrolijkheid en humor die Nanne kenmerken. Haar boodschap daarbij: je moet het leven niet te serieus nemen, maar wel blijven nadenken.

LEES HET VOLLEDIGE ARTIKEL IN RS WONEN MODERN & HEDENDAAGS VOORJAAR 2017