Net als je dacht dat alles voor de keuken nu wel was uitgevonden, worden we weer verrast met innovaties die wel degelijk een verschil maken. Innovator bij uitstek is V-ZUG, een Zwitsers label van huishoudtoestellen dat naast vernieuwing tevens staat voor precisie, verfijning en kwaliteit. Getuige daarvan deze markante apparaten die een toelichting verdienen.

Anno 1913

Wereldwijd wordt ‘Swiss made’ beschouwd als innovatieve en betrouwbare kwaliteit, een reputatie die men moest verdienen én onderhouden. En dat ook V-ZUG zijn steentje daartoe bijdraagt, staat buiten kijf. Het familiebedrijf Verzinkerei Zug AG dat in 1913 werd opgericht in het Zwitserse Zug – vandaar dus V-ZUG – is ondertussen uitgegroeid tot wereldspeler op het vlak van premium huishoudelektro met vestigingen in 18 landen. In Zwitserland, waar 1 op de 2 huishoudens een toestel van V-ZUG in huis heeft, is dit label trouwens de onbetwiste marktleider. Goed voor maar liefst 4 miljoen werkende toestellen in het thuisland alleen. Maar ook in België heeft het label al heel wat culinaire harten met oog voor wat mooi is kunnen veroveren. Het innovatieve aanbod verklaart waarom.

iF Gold Award

Innovatie in techniek én design gaan bij V-ZUG hand in hand. Dat blijkt onder meer uit de nieuwe reeks ovens met verzinkbare greep, meteen goed voor een iF Gold Award, een gegeerde designprijs waar men best trots op mag zijn. Bijzonder is dat deze ovens de esthetiek van een greeploos design – helemaal in lijn met de heersende keukentrends – weet te combineren met het gebruiksgemak van een greep. Deze komt pas tevoorschijn wanneer je de oven aanzet, om na het kokkerellen weer automatisch te verdwijnen in het ovenfront.

3-in-1 oven

Ook baanbrekend is de Combi-Steam MSLQ waarmee V-ZUG er in is geslaagd om drie verwarmingstypen in één oven te combineren: conventionele warmte, stomen én magnetron. Michel Van Dommelen, Commercial Director van V-ZUG Benelux: “Hierin kan je stomen, bakken en microgolven, apart of gecombineerd naar wens. Beschouw de microgolf dan ook als een ‘turbo’, die je zelf kan aanzetten wanneer je wilt.” De meeste van de ovens en combi-steamers zijn bovendien uitgerust met een kerntemperatuursonde die zich bij elke bakwijze laat gebruiken. Het automatisch programma SlowCooking is dan weer uniek omdat je, onafhankelijk van de grootte, het gewicht of de textuur van het vlees, de gewenste kerntemperatuur kan ingeven én bovendien het gewenste einduur kan bepalen. Ook nieuw: de Vacuisine ovenfunctie waarmee je heel traag – tot wel 48 uur – en op de graad nauwkeurig sous-vide producten kunt garen. Voor fijnproevers die uit zijn op het beste resultaat. Lekker flesje wijn bij het vlees? De 90 cm hoge V-ZUG wijnkoeler laat zich perfect in de kolomkast integreren, bijvoorbeeld naast twee gecombineerde compactovens.

Kookplaten met een plus

V-ZUG, dat zijn niet alleen ovens maar ook kookplaten met een plus. Zo zijn er onder meer de gaskookvelden met handige sliderbediening – net zoals bij een inductiekookplaat – in plaats van draaiknoppen. Nieuw zijn ook de V-ZUG OptiGlas inductiekookplaten met een extra harde coating die het spiegelend glaskeramisch oppervlak robuuster en aanzienlijk minder gevoelig maakt voor krassen. Ook nieuw: de kookveldafzuiging die naast of tussen de kookplaten wordt geïntegreerd en voor een discrete maar efficiënte afzuiging zorgt.

Vaatwasser breekt snelheidsrecord

De zuinige en functionele V-ZUG Adora SL-vaatwassers met hun bijzondere SteamFinish-functie hebben hun doeltreffendheid ondertussen al ruim bewezen. Net voor de droogfase wordt zuivere stoom toegevoegd, wat garant staat voor een stralende, glanzende en hygiënisch schone vaat. Een aantal nieuwe functies maken wat al goed was nog beter. Zo noteren we een nieuw Party-programma dat met een cyclus van 11 minuten alle snelheidsrecords verbreekt. Ook vernuftig: de OptiStart-optie, een intelligente functie met uitgestelde start die gebruik maakt van de wachttijd om de vaat nat te maken en te laten weken en zo het energieverbruik verder doet dalen met 10%. Stuk voor stuk innovaties die dus wel degelijk een verschil maken.