Geen materiaal dat meer creatieve mogelijkheden biedt dan ‘solid surface’. Dit massieve oppervlaktemateriaal, thermoformeerbaar en naadloos te verwerken, inspireert niet alleen gerenommeerde meubeldesigners, kunstenaars en architecten tot bijzonder creaties met wow-factor. Wat is het, hoe wordt het gebruikt en wat kan je ermee? Een inzicht in een bijzonder materiaal met toekomst.

Het product, de merken

Zeggen de termen ‘solid surface’ en ‘massief oppervlaktemateriaal’ je niet meteen iets? Maar misschien heb je wel al gehoord van Corian? Juist! DuPont Corian is inderdaad een solid surface, zoals er ook nog andere zijn zoals bijvoorbeeld Hi-Macs, Krion, Kerrock, Cristalplant, pRal, Tristone, GetaCore en ga zo nog maar even door. Net zoals we een balpen wel eens een ‘bic’ durven noemen en een fototoestel een ‘kodak’, wordt Corian wel eens verkeerdelijk gebruikt als soortnaam en synoniem voor solid surface, terwijl het eigenlijk een merk is. Maar toegegeven, de verwarring is logisch. Het was de Amerikaanse firma DuPont die als eerste, nu al zo’n 50 jaar geleden, uitpakte met solid surface en dit onder de merknaam Corian. Over de jaren heeft dit label zijn naam als pionier, innovator en betrouwbare aanbieder kunnen bevestigen en won het aan bekendheid. Maar ondertussen zijn er dus andere producenten met soortgelijke producten die hun weg vinden naar bijzonder creaties.

Wat is het?

Solid surface bestaat voornamelijk uit aluminiumtrihydraat, een derivaat van bauxiet, het erts waaruit aluminium wordt gewonnen. Daar worden acrylaat- of polyesterharsen aan toegevoegd die dienst doen als bindmiddel. Het is dus een soort van composietmateriaal, maar weliswaar wel iets totaal anders dan de kwartscomposieten op basis van kwarts- of granietgranulaten. Het materiaal heeft niet alleen een heel andere touch & feel, maar laat zich ook op een ander manier verwerken. Het is bijna zo hard als steen, maar laat zich weliswaar net als hout bewerken, verzagen en frezen. En niet onbelangrijk: het kan ook optisch naadloos verlijmd worden waardoor bijvoorbeeld een ellenlang keukenwerkblad zonder één zichtbare naad perfect tot de mogelijkheden behoort.

Organische vormen

Naast het naadloos verlijmen zijn er nog een aantal eigenschappen die in het voordeel van dit materiaal spreken. Zo is het thermoformeerbaar. In mensentaal: het laat zich thermisch – dus gebruik makend van warmte – de meest uiteenlopende vormen aanmeten. Dit inspireert ontwerpers en architecten tot het creëren van driedimensionale, vaak organische vormen. Het leent zich dus zowel voor strakke maar ook vloeiende vormen, niet alleen voor meubelen, objecten en projecten voor het in- én exterieur. Van buitenkeuken tot gevelbekleding, ook de buitentoepassingen zijn legio.

LEES HET VOLLEDIGE ARTIKEL IN RS WONEN MODERN & HEDENDAAGS VOORJAAR 2017