Het boek ‘Buitengewoon Belgisch bouwen’ brengt een staalkaart van bijzondere realisaties door architecten van eigen bodem. Ook de privéwoning van Raf Segers prijkt in het referentiewerk. Een terechte erkenning van zijn talent en architecturale vindingrijkheid.

Architect als bouwheer

Als de architect zélf bouwheer wordt en zijn eigen woning ontwerpt, is de uitdaging nog groter dan wanneer hij ontwerpt in opdracht van een klant. Het huis moet niet alleen de functionele en esthetische eisen van de bewoners invullen, maar tegelijk als visitekaartje dienen. Om zo toekomstige bouwheren te laten kennismaken met zijn visie op architectuur, zijn kenmerkende signatuur en manier van vormgeven. Het werd een delicate evenwichtsoefening waarin Raf met glans is geslaagd!

 Open versus gesloten

De ligging van de woning – een relatief druk hoekperceel in een Maaseikse verkaveling – vormde een van de grootste uitdagingen. Het perceel grenst aan een fietskruispunt dat vooral in de zomer veel toeristen lokt. Om inkijk te vermijden en privacy te garanderen, zijn de voorzijde en de rechterzijgevel gesloten. De geslotenheid die de woning aan de straatzijde suggereert, contrasteert sterk met de openheid naar de tuin en het terras. Een deel van de voorgevel doet tegelijk dienst als tuinmuur. Zo slaagde Raf erin om de beperking van het hoekperceel om te zetten in een grote troef: de tuinmuur creëert immers een extra buitenkamer.

 Band tussen binnen en buiten

De groene omgeving van de Maasvallei – op een boogscheut van het water – vormde een belangrijke inspiratiebron voor de architect. De natuur in het algemeen, en de specifieke ligging in het bijzonder, onderstrepen de bouwkundige eigenschappen van het huis. De ietwat aparte combinatie van maaskeien, siergrassen en onalledaagse bomen en struiken versterken de sculpturale uitstraling van de woning. Bovendien kleuren de planten in de herfst een prachtig roodbruin dat harmonieus aansluit bij de gevel. Ook de accenten in cortenstaal – vijver, boorden, bloembakken, … – dragen bij tot een uniform kleurenpalet.

LEES HET VOLLEDIGE ARTIKEL IN RS WONEN MODERN & HEDENDAAGS NAJAAR 2017