In het historische hart van Antwerpen, tussen de Onze-Lieve-Vrouwetoren, de Grote Markt en het Hendrik Conscienceplein, bevindt zich de schilderachtige Wijngaardstraat. Het hoekpand bestond oorspronkelijk uit vijf eeuwenoude woningen, die grondig gerestaureerd werden. Jarenlang huisde er het bekende restaurant Neuze Neuze. In 2014 blies architect Jeroen Thoné het pand nieuw leven in.

Erfgoed met perspectieven

De gebouwen met een lange geschiedenis waren al gerenoveerd toen Jeroen er zijn creativiteit op mocht loslaten. Veel elementen zijn weliswaar geklasseerd, maar er waren voldoende mogelijkheden om het gebouw een nieuwe invulling te geven op een hedendaagse manier – zonder de oude ziel en authenticiteit te verloochenen.

Knappe herbestemming

De vijf huisjes van weleer herbergen vandaag verschillende woon- en winkelruimtes. Twee van de oorspronkelijke woningen zijn omgevormd tot een smaakvol, warm en markant appartement voor de ouders van Jeroen: Chris en Luc. De oppervlakte van zo’n 105 vierkante meter is groot genoeg om comfortabel te wonen, en klein genoeg om een knusse en intieme sfeer te scheppen. De ligging in het oude Antwerpse stadsgedeelte en het zicht op de Carolus Borromeuskerk zijn een dikke plus.

Splitlevels rond centrale trap

De grootste uitdaging bestond erin om de verschillende niveaus met elkaar te verbinden zodat de woning één logisch geheel vormt met een goede doorstroming en volop verrassende doorzichten. De trap vormt de centrale as van de wooneenheid. Met zijn zwart stalen kader en treden in notelaar oogt deze blikvanger fors en toch licht. De open treden geven een gevoel van ruimte, vrijheid en een onbelemmerd doorzicht.

Beperkt materiaalgebruik

Haast alle muren in het appartement zijn wit om het ruimtegevoel maximaal uit te spelen. Het laat de bewoners ook toe om kleur en warmte te brengen met meubilair, kunst en decoratie. Het materiaalgebruik werd tot een minimum herleid: notelaar, natuursteen en mortex: een mengsel van kalk, cement en toeslagstoffen waarmee je wanden, vloeren en meubelen een betonlook geeft.

 

LEES HET VOLLEDIGE ARTIKEL IN RS WONEN MODERN & HEDENDAAGS NAJAAR 2017