De inrichting van een leefkeuken brengt soms een dubbel gevoel met zich mee. Enerzijds willen we het graag allemaal perfect opgeruimd, maar langs de andere kant is het ook wel handig om de meest gebruikte keukenhulpjes tijdens het kokkerellen gewoon binnen handbereik te hebben. De oplossing: handige nis- en wandsystemen die het functionele aan het esthetische koppelen.

Mooi én praktisch

Een mooie en opgeruimde keuken is één ding, maar daarbij mag ook het praktische aspect niet uit het oog verloren worden. Het is nu eenmaal handig om sommige objecten steeds in het zicht en direct bij de hand te hebben, zonder meteen lades en kasten te hoeven openen. Maar een vol aanrecht maakt al snel een rommelige indruk, werkt niet handig en bemoeilijkt ook het dagelijkse onderhoud. De oplossing: de nis of wand boven het aanrecht op zo’n manier inrichten dat het geheel niet alleen praktisch is, maar ook mooi oogt. Naast de klassieke roestvrijstalen stang, waaraan je de klassieke keukenhulpjes zoals garde en schuimspaan ophangt, bestaan er ondertussen andere, mooiere en vernuftige systemen die helemaal mee zijn met de tijd en bijvoorbeeld ook voor de tablet een plekje voorzien.

Alles een plekje

Het keukenlabel Next125 heeft met Cube een nissysteem met een stuk of zeventien modules die men aan een discrete rail kan bevestigen. Bijzonder aan dit systeem is dat sommige van deze modules, zoals bijvoorbeeld deze voor de keukenrol en het messenblok, zich toch laten sluiten wat voor een opgeruimd effect zorgt. Sommige modules zijn mooi op zich en mogen wel in de kijker staan, zoals het eikenhouten wijnrek of het verlaagd wandbord met porseleinen schaaltjes voor onder andere de keukenkruiden. Het Franse keukenmerk Schmidt gaat op zijn beurt met Longitude voor een esthetisch nissysteem, ontworpen door designer Bruno Acchione, met de nadruk op hout in zijn meest esthetische vorm. De horizontale rail, zowel aanpasbaar qua formaat als lakkleur, laat zich combineren met allerhande accessoires zoals een wijnrek, foliehouder, kruidenrek en messenblok, stuk voor stuk uitgevoerd in lichte eik. Zelfs aan een tabletstandaard werd gedacht, omdat de nieuwe media en daarbij behorende digitale recepten nu helemaal niet meer weg te denken zijn uit de keuken van vandaag.

Geïntegreerde verlichting

Sommige nissystemen laten zich bovendien combineren met optionele verlichting waardoor ze meteen de functie van sfeermaker krijgen. Zo is er het Modo nissysteem van Duitse keukenbouwer Leicht dat je desgewenst kan laten oplichten in de duisternis. Verder getuigt het van een puristische vormentaal met een horizontale rail in aluminium, die op de achterwand wordt vastgeschroefd, gecombineerd met tal van modules in massief eikenhout – onder meer een messenblok en handige bakjes – of aluminium. En ook hier werd er een tablethouder aan het assortiment toegevoegd. Handig detail: sommige elementen doen tevens dienst als afzetvlak voor kleine items. Ook Kesseböhmer, een label dat zich toelegt op meubelbeslag en slimme opbergers, heeft met Linero MosaiQ een eigentijdse oplossing met geïntegreerde lichtlijst. Een vernuftige module binnen dit nissysteem is de eBoxx. Hierop kan je niet alleen je tablet of smartphone plaatsen, maar dankzij de twee stopcontacten onderaan ook meteen opladen. Een paar extra stopcontacten is in de keuken trouwens altijd meegenomen. De kabels zitten weggewerkt in de rail, netjes uit het zicht.

 

LEES HET VOLLEDIGE ARTIKEL IN RS WONEN MODERN & HEDENDAAGS NAJAAR 2017