Interieurarchitect Koen Van Riel heeft een uitgesproken voorkeur voor modern en hedendaags wonen. Zijn projecten hebben een herkenbare handtekening, terwijl ze toch maximaal tegemoet komen aan de verzuchtingen van de bewoners. Om zijn klanten houvast en inspiratie te bieden tijdens het ontwerpproces, richtte hij een knappe kijkwoning in. We nemen je graag mee op een rondleiding in woord en beeld.

Archetypische motieven

Als je Koens realisaties bekijkt, zie je meteen een aantal terugkerende motieven: strakke lijnen, een mix van warme en koele materialen, open ruimtes, eenvoudige vormen en veel maatwerkelementen. Met verrassende vondsten, accentkleuren of aparte ingrepen verhoedt hij monotonie. En altijd gaat de eenvoudige en tijdloze schoonheid van het ontwerp hand in hand met gebruiksgemak en praktisch comfort.

Van concept tot uitvoering

Als interieurarchitect is Koen van geen kleintje vervaard. Hij ontwerpt je nieuwe keuken, badkamer of woonkamer. Of hij verzorgt de complete inrichting van je huis – inclusief de aankleding met meubelen, tapijten en raamdecoratie. Voor banken en stoelen put hij graag uit de collecties van Frigerio, Capdell, Miniforms en Baan. De andere meubels en kasten ontwerpt Koen zelf. Voor de uitvoering rekent hij al jaren op de vaardigheid van Peter Van De Lisdonk (Meubelkunst), een meester in maatwerkmeubelen.

Maatwerk in dienst van ontwerpgenie

Het duo werkt als een volmaakte tandem: Peter weet de voortbrengselen van Koens creatieve geest perfect tot leven te wekken. Hij put daarvoor uit verschillende houtsoorten (wengé, palissander, ebben, zebrano, …) die hij combineert met PRAL: een polymeercomposiet dat homogeen en in de massa wordt gekleurd. Het materiaal laat zich naadloos verwerken, is duurzaam, hygiënisch en bestand tegen vocht, temperatuurschommelingen, noem maar op. In de kijkwoning staan talloze voorbeelden van Peters maatwerk. Van tafels en kasten tot bibliotheek- en wandmeubelen.

Van boerderij tot concept house

De kijkwoning van Koen Van Riel is een project van grote schaal en een werk van lange adem. De boerderij uit 1941, met een totale oppervlakte van zo’n 750 vierkante meter, werd compleet gerenoveerd over een periode van meer dan vijftien jaar. Ondanks de ligging in Ravels – een groene grensgemeente in de Kempen – wou Koen er geen landelijk karakter aan geven. Hij transformeerde een oude hoeve in een modern pand – zónder te verbergen dat het voorheen een boerderij was. Zo behield hij bijvoorbeeld de kleine stalramen die wenken naar de vroegere functie. Maar hij plaatste er wel een strakke muur voor om het geheel een hedendaagse uitstraling te geven – een gewaagde en geslaagde ingreep.

 

LEES HET VOLLEDIGE ARTIKEL IN RS WONEN MODERN & HEDENDAAGS NAJAAR 2017