We zagen weer massa’s innovaties op Eurocucina in Milaan. Belgen besteden veel aandacht aan hun keuken. In de meeste huizen is dit het kloppend hart van het gezin. We besteden relatief veel tijd aan koken. En hebben graag wel wat geld over voor kwalitatief materiaal. We omarmen alle nieuwe innovaties met plezier als ze het gebruiksgemak verhogen of esthetisch een meerwaarde bieden. Beter nog: als ze beide eigenschappen hebben!

Keukens worden steeds slimmer dankzij het Internet of Things (IoT). Apparaten staan met elkaar in verbinding en die moeten zorgen voor energiebesparing en heel veel gebruiksgemak. Op het kleinere broertje van EuroCucina, het FTK (Technology For The Kitchen) zagen we heel wat innovatieve producten, prototypen, concepten en visies over de toekomst van voedselbehoud en koken.

Op één punt zijn alle aanwezige merken het eens. Slimme keukens komen steeds meer binnen het bereik van gezinnen. En ze zorgen echt voor efficiëntie, duurzaamheid, verbruikscontrole, veiligheid en gebruiksgemak. Bovendien zijn ze vaak ook nog entertainend.
Door domotica en connectiviteit te integreren wordt de keuken ‘intelligent’. Elk apparaat is op afstand bestuurbaar en verbonden met een app om het gebruik te vereenvoudigen.

Thuiskoks zoeken thuis naar dezelfde professionele en multifunctionele technieken die sterrenchefs ook gebruiken. Er duiken steeds meer toestellen op die voedingsstoffen, consistenties, smaken, kleuren en aroma’s van voedingsmiddelen respecteren en conserveren.
Producenten spelen hier op in met exclusieve collecties. Niet alleen met de nadruk op betere resultaten, maar meer dan ooit op design. Keukens vormen in huis het kruispunt waar ergonomie, materialen en kleuren kruisen met de meest geavanceerde technologie.

Nieuwe kleuren voor Cosentino

Het Spaans familiebedrijf Cosentino lanceert een reeks nieuwe designs die hulde brengen aan de industriële schoonheid. De Dekton Industrial-serie verwelkomde drie nieuwe kleuren: Nillum, Radium en Orix. Daniel Germani, de ontwerper van de collective, spreekt van een eerbetoon van ongelofelijk mooie imperfecties van het oxidatieve- en slijtageproces dat bepaalde materialen doormaken.
Ook de Silestone-familie van Cosentino krijgt enkele nieuwe kleuren. Het warme, brutale Eternal Emperador past perfect in de groeiende vraag naar donkere marmertinten. Aardbruin met energieke lichtflitsen. Calacatta Classic is een vernieuwde interpretatie van het bekende thema: helderwit met grijze aders. Het blijft verleidelijk en herkenbaar.
Desert Silver tenslotte lijkt eenkleurig maar wie een oog voor detail heeft, ontdekt fijne aders in het zandkleurig oppervlak.

nl.cosentino.com

Goed huwelijk tussen architectuur en design

SieMatic verenigt architectuur en design in het designconcept van de nieuwe PURE SieMatic Collection. Lijnen, lijsten en vlakken vormen samen een puristisch keukenontwerp met volledig nieuwe contouren en een uniek karakter. Een dunne lijst van 2 cm omkadert alle geïntegreerde elementen. Dat levert een design op dat enerzijds duidelijke grenzen stelt en anderzijds ruimte geeft aan de verschillende mogelijkheden qua indeling en ontwerp. Het befaamde Berlijnse designteam KINZO stond mee aan de wieg van dit ontwerp. Sculpturale meubels met een tijdloze elegantie kunnen zo een architectonische en esthetische brug slaan tussen keuken en woonruimte. De fijne structuurlak in vier kleuren en de matte kunststof in vijf tinten zorgen voor een hoogwaardige uitstraling.

www.siematic.com

Strakke spoelbak in gedurfd zwart

Hansgrohe kon op veel belangstelling rekenen op de EuroCucina met de SilicaTec. Een granieten spoelbak in gesofisiticeerde kleuren zoals gedurfd zwart graniet, stijlvol steengrijs of modern cementgrijs. Het minimalistisch en lineair design is een streling voor het oog en de innoverende controlehendel imponeert iedere gebruiker. Tijdloos, elegant en functioneel.
Grohe gebruikte voor de samenstelling van het materiaal voor deze SilicaTec spoelbak een combinatie van kwarts en acrylhars. Daardoor krijgt de spoelbak een non-poreus oppervlak dat hitte en vlekbestendig is. Ideaal dus voor een keuken waar bacteriën, vlekken en schroeischade dagelijks aan de orde zijn.
Voor het ontwerp van deze design spoelbak werkte
Hansgrohe samen met Phoenix design studio.

www.hansgrohe-group.com

Geïntegreerde dampkappen geven ontwerpers vrijheid

Novy brengt een kookplaat op de markt met een geïntegreerde dampkap, de Panorama. Geïntegreerde dampkappen zitten in de lift. Het geeft keukenontwerpers een grote vrijheid. Doordat ze mooi verdwijnen in het werkblad na het gebruik krijg je een strak uitzicht in de keuken. Afhankelijk van de hoogte van je kookpotten, kan je de Panorama afstellen op een hoogte van 10, 20 of 30 centimeter. Dat zorgt voor een directe afzuiging aan de bron. De strakke, zwarte afzuigtoren is gebouwd in semi-transparant glas met lichte doorkijk. Het design is ook de internationale jury van de prestigieuze Red Dot Award niet ontgaan want op de recente uitreiking kreeg de Panorama kookplaat van Novy een Red Dot Award voor productdesign!
De kookplaat is in opaak glas en heeft vier achthoekige zones naast elkaar. De zones kan je apart bedienen of koppelen via een bridgefunctie. Ze zijn uitgerust met de laatste inductietechnologie waardoor een hele reeks andere handige functies zoals grillfunctie of warmhoudfunctie mogelijk worden.
Novy is een Belgisch bedrijf dat vooral bekend is van de afzuigkappen. Minder bekend is dat ze ook kookplaten, ovens en accessoires van hoge kwaliteit produceren.

www.novy.be

 

LEES HET VOLLEDIGE ARTIKEL IN RS WONEN MODERN & HEDENDAAGS 01/2018