Een nieuw samengesteld gezin met vijf kinderen kocht twee aanpalende appartementen in een nieuw complex. Voor de inrichting werkten ze samen met Detail-Concept. Dit veelzijdig bureau dacht het volledige grondplan opnieuw uit en deed de volledige binnenhuisinrichting.

Nathalie Kiekens was als interieurarchitecte van Detail-Concept nauw betrokken vanaf het prille begin van dit project. “Dit appartementsgebouw werd gebouwd via een sleutel-op-de-deur formule. We zijn na de vraag van de klant al meteen met de projectontwikkelaar rond de tafel gaan zitten. Omdat de eigenaar twee appartementen wilde samenvoegen, konden we maar best ook meteen de indeling aanpassen op de grootte van het gezin. Dat vergde heel wat onderhandeling. Maar we zijn er uiteindelijk toch in geslaagd om het appartement heel praktisch in te delen. Bovendien blijft het mogelijk om er terug twee appartementen van te maken, als die behoefte er ooit is.”

Welcome home

In de inkomhal zijn er dan ook nog steeds twee deuren. Eén geeft toegang tot het appartement, een andere toegang tot een bergruimte. Een bont behangpapier met verschillende deuren was een idee van de klant. “Zij wilden onmiddellijk een welcome home-gevoel als ze uit de lift stapten. Deze print ademde helemaal die sfeer uit.”
Detail-Concept kreeg de opdracht om er iets stijlvol en functioneel van te maken. “Voor sommigen zijn dat tegengestelde begrippen, maar wij hebben deze uitdaging met plezier aangenomen. De klant wenste dat we materialen gebruikten die tegen een stootje kunnen. Logisch met om de week vijf kinderen in huis. Daarnaast moest het appartement ook leefbaar zijn in de week dat de kinderen er niet waren. Dus ook weer niet té grote open ruimtes.”
Om te vermijden dat de vijf kinderkamers doorslagjes van elkaar waren, ging Nathalie Kiekens met elk kind apart samenzitten. “De basis op elke kamer was een maatwerk kast en een bureau. We hebben dan samen met elk kind apart de persoonlijke voorkeur van bed, wanden, aankleding en verlichting besproken. Zo heeft toch ieder zijn eigen plekje.”

Hotelkamer

Op het einde van de gang is er een grote chill-ruimte voor de kinderen. “Hier staat een TV en is ook nog een bureau weggewerkt in de kast. Een wand met bordverf en een groot prikbord maken dat iedereen hier met elkaar kan communiceren via boodschappen, foto’s…. Door die ruimte apart van de woonkamer te maken, is het echt een plekje voor de kinderen. Een glazen schuifdeur kan de ruimte afsluiten maar zorgt vooral ook voor lichtinval in de gang.” Aan de ene zijde van die gang vind je verschillende kinderkamers, langs de andere kant zijn er twee toiletten en twee douchekamers voorzien. “Niet zo heel groot, maar wel praktisch. Een deel van de gang hebben we afgewerkt met contrasterend reliëf behang. Ook de deuren hebben we daarmee bekleed. Hierdoor lijkt de gang minder smal wat de circulatie zeker ten goede komt.”

LEES HET VOLLEDIGE ARTIKEL IN RS WONEN MODERN & HEDENDAAGS 01/2018